Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Разнообразен пролетен сезон е подготвила варненска галерия
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 13.03.2016Коментари (0)886
©
Уникален и изключително разнообразен пролетен сезон е подготвила варненската галерия A&G Art Meeting. Първите събития са през март - в три последователни дни ще станете свидетели на скулптурна изложба, концерт с музикални скулптури и представяне на книги с акцент върху илюстрациите.

Скулпторът Георги Минчев е голямото име в афиша този месец. Обекти и композиции от камък и метал, системи за обтягане от стоманени въжета - такъв е материалният образ на идеите, които са намерили подходящата форма. Търновският автор ще покаже около 8 творби, обединени в два цикъла - "Приблизително безкрайно" и "Фрагмент от нещо по-голямо". Скулптурите са с размер между 50 сантиметра и метър, изпълнени са с нетрадиционна мисъл и фантазия, които далеч надхвърлят конкретността и почти клонят към безкрайност...
Всичко зависи от идеята - може да е нещо безплътно, или нещо, което трябва да има много плът и тежест - споделя Георги Минчев. Работил е с почти всички материали, в последните години обаче предпочита камък - просто идеите, които идват, му се струват хубави за камък. Изключително продуктивен и динамичен автор - впечатляващ е списъкът с изложби, участия в пленери и симпозиуми, награди. Негови монументални творби може да откриете на различни места в България и по света; те не просто се вписват в градската или природна среда, а често я дописват. Специалистите го определят като майстор на сетивната форма с оригинално усещане за материал.

Понякога нещата се получават бързо, друг път материята се съпротивлява по-дълго в изчакване на точния момент на завършеност. Самият творец счита, че "правенето на изкуство разчита на постигането на момент, в който то бива възприемано като актуално и вълнуващо, т.е. изкуството постига своя контекст".

Изложбата на Георги Минчев се открива на 18 март от 18 часа в художественото пространство на ул."Братя Шкорпил" 13 във Варна.

Ден по-рано, на 17 март от 18,30 Концертното студио на Радио Варна ще приюти един от най-оригиналните проекти на галерия A&G Art Meeting - "Концерт без име". Двама млади скулптори - Мартиан Табаков и Мартин Трифонов ще свирят на куб, каса и обловиден инструмент - музикални скулптури, създадени от Мартиан Табаков. Един от талантливите ученици на големия български скулптор проф.Емил Попов се интересува сериозно и от музика, и това едва ли е случайно - той произхожда от известната музикална фамилия Табакови. Свири на китара, създава авторски композиции, импровизира, експериментира. Маритиан Табаков е номиниран за театралната награда "Икар" 2016 в категория "дебют" за авторска музика и изпълнение на живо в "Росмерсхолм" от Хенрик Ибсен, реж. Явор Кирилов, Театър - Студио Персона.

Как започва обаче историята с т.нар."музикални скулптури"? Със заиграване с всевъзможни неща в ателието.
Докато създавах скулптурите, преминах през различни етапи, изнамерих и съвсем нови идеи - разказва Мартиан. Едно от нещата, които открих за себе си, е че всичко е носител на звук и при подходящи обстоятелства той може да бъде извлечен от дадения обект и използван за изграждането на определена атмосфера. Впоследствие се фокусирах върху тази страна на нещата и създаването на предмети специално заради тяхното звучене.

"Концерт без име" ще продължи 40 минути. Входът е 6 лева, за ученици, студенти и пенсионери - безплатно.

Мартенският афиш на галерия A&G Art Meeting включва още едно интересно събитие. На 19 март ще бъдат представени три книги, илюстрирани от младата художничка Мила Янева - две авторски истории и една приказка от Оскар Уайлд. При създаването им авторката е търсила както визуално, така и тактилно въздействие, единно преживяване, което да предаде на читателя чрез словото, картината и триизмерността на книгата.
Тази среща ще е разказ за зародилата се още в детството любов към четенето, през вдъхновението от него, подтикнало ме да го изрисувам, до днешния ден и разбирането ми за книгата като цялостен художествен обект и мое изразно средство - споделя Мила Янева.

Представянето на книгите започва в 18 часа в къщата на "Братя Шкорпил" 13.

Заповядайте!

През април очаквайте изложба живопис на Цветелина Максимова и Росен Кръстев /11.04. - 29.04.2016/.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: