Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Роберто Фонсека идва във Варна с магията на фолклорния проект "Отвъд нотите"
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 05.05.2023Коментари (0)657
©
Номинираният за "Грами" пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на "Латино Грами" камерен хор “Нови български гласове" с диригент проф. д-р Георги Петков се завръщат в България с три концерта в Пловдив, Варна и София след успешната европейска премиера на проекта "Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове“, представена пред 3500 души на престижния фестивал “Джаз в Марсиак" във Франция.

Каним ви да усетите музикалната магия "Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове“ на 30 юни в Пловдив на лятна сцена “Орфей" от 21.00 часа,  на 2 юли във Варна в Летния театър от 21:00 ч., както и на 4 юли от 19:00 ч. в зала “България" в София.

Да трансформираш българския фолклор през призмата на кубинската чувствителност и, от друга страна, да усетиш богатството и многопластието на авторската музика на този гениален кубински пианист, за да ги вплетеш в нещо ново и необикновено, е истинско музикално откровение, което се нарича “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове".

Любовта на кубинския пианист Роберто Фонсека към българския фолклор датира отдавна, като през годините той е засвидетелствал своето възхитително отношение към нашата  традиция: “Когато се обърнеш към другия с уважение и с желание да научиш нещо от него и основната цел е да преживееш пълноценно музиката, а с нея и радостта от живота, тогава красотата си идва сама."

Днес спокойно можем да кажем, че Роберто Фонсека е голямото име в кубинската музика - композитор, аранжор, пианист, който има какво да каже и го казва ясно и на висок глас.

Той е представител на новата генерация музиканти във великата формация Buena Vista Social Club. Британският вестник “Гардиън" е един от многото представители на медиите, които отделят внимание на огромния талант на кубинския артист и го определят като "невероятно надарен пианист, композитор и бендлидър с усет към мелодията, с какъвто малко негови съвременници могат да се похвалят...един от малкото, които прескачат музикалните рамки с финес."

Роберто Фонсека има 10 албума зад гърба си и е работил с всички големи имена в кубинската и джаз сцена - Ибрахим Ферер, Омара Портуондо, Хърби Хенкок, Качаито Лопес, Майра Андраде, Раул Мидон, Ибрахим Малууф, Фатумата Диауара и много други.

Всеки негов проект умело представя различните музикални традиции на Америка, Куба, Бразилия, Африка, а вече и България. Композициите му са многопластови с множество обрати, с незабравими стихове и фантазна емоционална наситеност.

Историята на настоящия проект “Отвъд нотите" започва още в далечната 2008 г., когато кубинският пианист Роберто Фонсека гостува на IV Фестивал Джаз Плюс със своя квинтет и изнася забележителен концерт в зала “България". Това негово идване в България съвпадна с края на европейското му турне и Роберто решава да се наслади на няколко свободни дни, потапяйки се в атмосферата на стара София, които впоследствие се трансформират в пиесата му “Bulgarian" - част от албума му “Akokan" (2009). Дълбоката възхита от българския фолклор е заложена в краткото  представяне на албума му пред медиите, в което артистът от Буена Виста Сосиал Клуб говори за извора на вдъхновение, който идва от неравноделните ритми и многопластовото звучене на нашия фолклор.

По онова време Роберто ни сподели, че мечтае да направи съвместен проект с български вокален състав. Той бе влюбен в една конкретна песен - “Девойко мари хубава" - и всеки път настръхваше, като чуеше първите тонове от нея. Но не бе дошло време за този скок в света на музикалните копнежи и трябваше да се изнижат няколко години, доста натрупан опит и няколко срещи, след прекрасните концерти на пианиста през 2016 и 2018 г., с настоящите замесени артисти, за да се оформи цялата картина в “Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови български гласове".

Музикалната среща на кубинското трио на Роберто Фонсека и хор Нови Български гласове, водени от маестро Георги Петков, се случва в невъзможната пандемична година 2020 г., но поставените множество препятствия от всякакъв характер не са пречка пред осъществяването на силната музикална идея.

Роберто Фонсека не случайно избира да извърви този нов път към създаването на проекта "Отвъд нотите“ с хор Нови български гласове, защото има доверие в композиторския потенциал на диригента им проф. д-р Георги Петков и в способността на младите певици да усетят характера на кубинската музика и да успеят да я пресъздадат с изразните средства на своя фолклорен език. Кубинският пианист има всички основания да се уповава на младият вокален състав, тъй като още със създаването си през 2012 г. от ръководителя им Георги Петков и продуцентите от Джаз Плюс за проекта "Еструна – когато фламенкото среща българския фолклор“ им е отредено да работят на голяма сцена с известните фламенко артисти Арканхел, Дани де Морон, Агустин Диасера, Попо, Рикардо Морено и акустичния джаз китарист Антонио Форчоне.

Заедно те записват на живо по време на три концерта в Испания албума “Al Este del cante“ през 2017 г., който печели най-престижната награда "Латино Грами“ в категорията "Най-добър фламенко албум“през 2018 г. След 30 концертни изяви в Европа и България, хор "Нови български гласове“ е готов да се впусне в нова фюжън авантюра – този път с кубински сюжет. Диригентът на хора проф. д-р Георги Петков има сериозен опит зад гърба си в смесването на нашия фолклор с други музикални традиции. През годините той е направил уърлд мюзик пиеси с музиканти като фламенко певеца Енрике Моренте, италианската поп звезда Адриано Челентано, турската певица Сезен Аксу, класическия композитор Миша Алперин, певците от Тува, португалския певец Антонио Замбужо и разбира се, фламенко изпълнителя Арканхел.

Днес композиторът изследва кубинския джазов език и търси допирните точки с българския фолклор. Затова и нему са поверени вокалните аранжименти на новия проект.

Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация. Защото музиката е универсален език, който помага да открием себе си в света на красотата.

Затова и преживяването, което ни очаква на сцена, е истинска споделена красота, защото: “Всеки, който чуе българско хорово пеене, бива разтърсен из основи – от хармониите, от мелодиите, от начина на изпяване, дори от ритъма. Това си е мистерия, която, съчетана с мистерията на кубинската традиционна музика, е нещо удивително"- разказва Фонсека за пътя, който извървяват заедно.

Нека се притаим и да се вслушаме в тези български гласове с изконните им мелодии, весело побутвани от Роберто Фонсека, който ту свири перкусивно на пианото, ту ни покорява с деликатността на пръстите си, за да разберем за какво става дума и как се разгръща тази музикална картина.

Отговорни за това ново пътешествие, на което ви каним, са Роберто Фонсека и неговата завладяваща музика, изсвирена с помощта на великолепните Янди Мартинес - бас и Рули Ерера – ударни, и изпята от талантливите момичета от спечелилия “Латино Грами" хор "Нови Български Гласове" под диригентството на проф. д-р Георги Петков, автор на вълнуващите вокални аранжименти на проекта.

В тази продукция на "Джаз Плюс" и "Монтуно Продуксионес" ще можем да чуем нов, мащабен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека “Bulgarian". “Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог", заяви Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Каним ви да я усетите на 30 юни в Пловдив на лятна сцена “Орфей" от 21.00 часа, на 2 юли във Варна в Летния театър от 21:00 ч., както и на 4 юли от 19:00 ч. в зала “България" в София.

Билети в мрежата на Ивентим.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: