Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
С какво да заменим кафето и да подсилим имунната си система?
Автор: Екип Varna24.bg 19:04 / 31.10.2023Коментари (0)484
©
С настъпването на есента нараства популярността на енергийните напитки и кафето, но можете да усетите прилив на енергия и без тях като едновременно с това подсилите имунитета си. Руският диетолог д-р Елена Свиридова споделя кои са те. Списъкът включва портокалов сок, чай от мента и какао. Напитки за имунитет и енергия Според нея портокаловият сок ще ви помогне да се ободрите по-добре от кофеин поради съдържанието на витамин С. Също така ще помогне за укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на имунната защита. За киселинност или тръпчивост можете да добавите лимон или грейпфрут към него. Тя също диетологът споделя, че ментата може да има ободряващ ефект, въпреки че обикновено се счита за успокоително.

"Чрез нормализиране на функционирането на нервната система тази билка позволява на тялото и мозъка да си починат напълно и да се възстановят през нощта. В резултат на това се намалява рискът от недоспиване и некачествен сън – събуждате се в състояние на енергичност и готовност да посрещнете уверено новия ден“, споделя специалистът. Диетологът също така посъветва да се обърне внимание на джинджифила, който може да повлияе на енергията поради тръпчивия си вкус и фитоестрогена, който регулира издръжливостта и емоционалното състояние. Трябва да се добавя към храната веднъж седмично, можете да използвате настъргания корен като подправка или да го консумирате с прясно изцеден сок и чай, пише actualno.com.

Според експерта една от основните енергийни напитки е черният шоколад. "Той повишава нивата на кръвната захар, като по този начин събужда тялото и го принуждава да работи максимално. Благодарение на този продукт се произвеждат хормони на удоволствието, което помага на организма да работи по-ефективно. Освен това в шоколада има кофеин", обяснява диетологът.

Накрая тя добави и най-популярната храна сред спортистите, която има ободряващ ефект - банан.

"Този плод съдържа витамин B6, който е отговорен за доброто функциониране на нервната система. А също и глюкоза и фруктоза, повишаването на нивото на които дава прилив на енергия. Освен това бананите съдържат много фибри, които осигуряват физическа издръжливост“, казва д-р Свиридова. Също така консумацията им оказва положителен ефект върху здравето на сърцето заради съдържането на калий и магнезий в тях. Този вкусен плод е източник на серотонин, по-известен като хормона на щастието. Поради тази причина консумацията му е лесен начин да си осигурите добро настроение в мрачните есенни дни.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: