Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
С нов закон затриват класа за таланти в Хуманитарната
Автор: Екип Varna24.bg 11:16 / 19.03.2012Коментари (8)6281
© Народно дело
Бивши и настоящи ученици от
НГХНИ "Константин Преславски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Млади танцови дарования от НГХНИ "Константин Преславски" се класираха за световно танцово първенство DANCE WORD CUP, което ще се проведе в Австрия през това лято. Това стана в момент, в който държавата планира подобни паралелки да отпаднат. Децата са от пети и шести клас и са възпитаници на паралелка от профила съвременни танцови техники, създаден преди две години в училището и единствен у нас. Ръководител и хореограф в него е балерината Теодора Станева. Иначе в гимназията вече има 6 випуска по народни танци.
Преди броени дни тя и децата се състезаваха в Румъния за квалификации за световната купа на същото първенство. Конкуренцията се е състояла от представители на почти всички съседни страни. Имало близо 50 школи от различни училища и около 40 категории.

Освен варненците други представители от България били софиянци от школата на Красимира Колдамова. Всички се надпреварвали в сола, дуети, малки групи и квартети, както и в по-големи формации. Изпълнявали класически балет, характерни и модерни танци. На сънародниците ни направила впечатление перфектната организация - музика, сцена, подготовка на състезателите, загрявка, настилка - всичко било перфектно.

На финал можело да заминат само класираните за първо и второ място. Нужни били обаче и поне 75 точки за изпълнение. При нашенците били налице и двете условия. Другите участници от родината ни били от школата на Красимира Колдамова в София.

Варненци играли в категория джаз и шоу денс. Представили се още в дует, модерен и съвременен танц. Така спечелили златни медали и в двете категории.

За съжаление обаче, с новия проектозакон за образованието скоро България няма да се радва на подобни постижения, защото е предвидено подобни паралелки да отпаднат. Децата не могат да повярват каква перспектива ги очаква и са изключително притеснени. Обичат да танцуват, а и тъкмо са намерили средство да преборят заседналия живот и затлъстяването в ранна възраст, и държавата спира тази възможност.

Теодора Станева, хореограф: В този клас няма затлъстели

Това, което най-вече ме впечатлява, че благодарение на танца децата започват да мислят. Все повече осъзнават, че това изкуство е необятно и колкото повече го усвояват, толкова нови неща излизат пред тях. Идвайки от различни танцови школи, когато влязат тук и видят точни изисквания, те самите започват да правят разлика между самодейното и професионално изкуство. Тук се опитваме да работят по най-правилния начин, да им дадем различни модерни техники, за да знаят кое какво е, да познават стиловете - съвременен танц, шоу денс, да умеят да ги разграничават. Не всички преподаватели в България са готови за това. Тази година имахме 50 кандидати за танцовата паралелка, от които приехме 29. Явиха се много добри кадри на кастинга. Танцуването не пречи на успеха им по останалите предмети, където са сред първите места в училището.

За съжаление, ако проектозаконът за образование се приеме в настоящия му вид, това означава, че тази паралелка трябва да се закрие и да няма профил хореография, въпреки че след две години работа донесохме златни медали на страната. Децата са притеснени, че няма да има други след тях, които да продължат. Дори някои от седми клас искаха да се прехвърлят, ако има прием. Смятаме обаче, че по-здравословен е ранният прием. Тогава телата са по-податливи, дори понякога имат травми от предишни школи, но има шанс да се оправят. Говорим за проблеми със затлъстяванията, а лишаваме децата точно от движението. В тази паралелка няма затлъстели. Танцовото изкуство дава възможността децата да са по-организирани. Колкото са по-заети, толкова повече свикват да разпределят времето си. Без дисциплина не биха постигнали такива резултати.
Освен това ходим по състезания на собствени разноски. Те си шиха и екипите. За разлика от другите държави, тук унищожаваме културата си.

Не можем да си представим да няма такава паралелка. Хорариумът не е толкова висок като в балетните училища, не е достатъчна работата като ежедневно натоварване, но въпреки всичко резултати има.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Valeriya Simeonova
премахни филтъра

0
 
 
Кой беше този умния, който е препоръчал да се правят промени, и да не се приемат само в случай, че хората масово започнат да протестират ?! Трябва ли да сме нащрек за всяка промяна, която ни предстои ?! И как хората навън могат да бъдат толкова съвестни, правейки законите си, че съгражданите им да живеят спокойно, а ние сме принудени да живеем в ежедневен стрес и несигурност ? Само до преди седмица беше проблемът с математическите училища...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: