Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сценаристът Георги Иванов за "Войната на буквите": Искахме да покажем как се изгражда един велик българин
Автор: Екип Varna24.bg 15:51 / 26.05.2023Коментари (0)1168
© Личен архив
Сценаристът създава нещо, което започва да живее свой собствен живот и други хора след това го интерпретират. Т.е. егото и суетата на сценариста трябва да бъдат намалени на минимум. Това каза сценаристът Георги Иванов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Документалното кино по думите му има неудобството, но същевременно и лукса, да представя образи или да пресъздава събития, свързани с реалността, които са се случили или ще се случат. "Това понякога е пречка, защото не знаеш как ще се развие тази история, докато я снимаш. Имаш някаква идея, посока, гръбнак, но оттам нататък как ще се развият нещата понякога е абсолютно непредсказуемо“, обясни той.  

Георги Иванов подчерта, че при започване на работа по всеки нов филм сценаристът трябва да подходи отговорно и да направи сериозни предварителни проучвания по съответната тема, била тя историческа, социална или друга тематика.  

Той разказа за работата си по сериала "Под прикритие“. "Стараехме се героите да бъдат максимално реалистични, с нюанси. Тези нюанси ги направиха плътни и истински образи, в които зрителите вярваха. Ползвахме криминалния консултант Слави Ангелов, който ни даде такива детайли, които не присъстваха в пространството, директно от съдебни дела и факти от последните 20-30 години. Те доуплътниха историята и я направиха реалистична и разпознаваема в цял свят“, коментира Георги Иванов.  

Сериалът "Войната на буквите“ стъпва върху общоприети исторически факти, но детайлите са плод на интерпретация, посочи сценаристът. Темата, заложена в романа "Войната на буквите“ на Людмила Филипова, е ярка препратка към съвремието, допълни Иванов. "Когато подходихме към този филм, се опитахме да пресъздадем не толкова мащаба на времето, защото това е почти невъзможно, а повече искахме да бъде история, движена от героите. Искахме да направим силни герои, да видим техния път, тяхното развитие, особено на младите княз Баян и цар Петър, което беше предизвикателство. Искахме да покажем как се изгражда един велик българин, една велика личност, през какъв път минава, особено когато на плещите има наследството на една цяла държава. Впечатляващото тук е, че още през средновековието цар Борис и цар Симеон са осъзнали силата на езика като фактор за независимост и сплотяване на държавата, културата и силата на един народ“, коментира сценаристът.



Още по темата: общо новини по темата: 6914
10.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
предишна страница [ 1/1153 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: