Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Североизтокът очаква културните празници "Албена"
Автор: Екип Varna24.bg 19:18 / 13.09.2010Коментари (0)832
© Varna24.bg
От 15 до 22 септември 12 български града и няколко села от Североизточна България ще бъдат домакини на ІХ национални културни празници "Албена". Своеобразният маратон, организиран от издателство "Захарий Стоянов" и общините Варна, Велико Търново, Балчик, Каварна, Добрич, Търговище, Шумен, Силистра, Генерал Тошево, Тутракан и др., постепенно разширява своята територия. Т.г. освен големите творчески вечери в някои от градовете ще има и срещи в селски читалища, съобщи инициаторът на културните празници Иван Гранитски. За първи път това ще се случи в 3 села от община Шумен - Дивдядово, Мадара и Панайот Волово, в 2-3 села край Търговище и на други места. Искаме да стигнем до малките населени места - до читалищните библиотеки и селските общности, където за последните 20 години не е стъпвал крак на български писател, художник, музикант, обяснява Гранитски. Големи градове като Варна, Добрич и Шумен имат възможност да организират десетки, стотици културни инициативи, докато в малките селища има голям духовен глад.

С всяка изминала година организирането на празниците става все по-трудно, допълва издателят. За 9 години т.нар. официална българска държава не прояви никакъв интерес към подобен вид инициативи. Единствено общините, с които работим, продължават да полагат усилия да разпръскваме култура и в малките населени места, казва още Гранитски. Въпреки всички трудности амбицията е да се разширява духовната територия на празниците "Албена". Вече е постигната уговорка и с общини като Кубрат, Исперих, Дуранкулак, Шабла...

Срещи, литературни премиери, гостуване в училища, откриване на изложби, концерти и спектакли включва програмата. Ще ги осъществят заедно с публиката на градовете и селата от региона изтъкнати поети, преводачи, художници, музиканти, актьори... Между тях са акад. Антон Дончев (навсякъде ще бъде официално отбелязана неговата 80-годишнина), акад. Георги Марков, проф. Иван Маразов, Стефан Цанев, Доротея Тончева, Георги Константинов, Маргарита Петкова, Вели Чаушев, Хайгашод Агасян, Бойко Ламбовски и др.

Националните културни празници "Албена" ще достигнат Варна на 22 септември. В 17, 30 ч. ще бъде открита пътуваща изложба, а от 18 ч. в концертно студио на Радио Варна ще започне литературно-музикален спектакъл. Към гостите ще се присъединят и творци от града.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Парламентарни избори 2024
Обработват тревните площи срещу кърлежи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: