Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Шампионско посрещане за шахматните кралици на Европа
Автор: Донислав Донев 16:42 / 21.11.2023Коментари (0)885
©
Европейските шампионки по шахмат Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева и Белослава Кръстева стъпиха на родна земя, предаде репортер на Sofia24.bg. Те бяха посрещнати от премиера на България Николай Денков, от спортния министър Димитър Илиев и от кмета на столичния район "Средец" Трайчо Трайков. На летището имаше и около петдесетина човека, фенове на шахмата, които дойдоха, за да поздравят шампионките и да се снимат с тях.

"По-сладко е от преди. Искамм да благодаря на всички, които повярваха в нас. Искам да кажа, че постигнахме тези успехи без държавно финансиране. Така че благодаря н всички. За много кратко успяхме да се сплотим, желанието ни за победа и това, че се раздавахме докрай беше ключовият момент. Надявам се тези успехи да доведат до окончателното изчистване на нещата в българския шахмат. Аз се радвам, че вървим по пътя да бъдем приети отново международно и това е нашия огромен успех. България не може да бъде извън европейското или световното шахматно семейство", каза световната шампионка Антоанета Стефанова.

Белослава Кръстева добави: "През цялото време работихме в един екип. Тя (бел.ред. Антоанета Стефанова) ни даваше едно спокойствие. Аз още не мога да осъзная какво се е случило".

Нургюл Салимова каза за Антоанета Стефанова: "За нас винаги е радост да се учим от нейния професионализъм" и добави: "Ние винаги даваме всичко от себе си, знаем че сме силни и способни. Сега сме европейски шампионки - това ни дава мотивация".

Известно е, че от Будва директно за САЩ тръгна героинята от последния ден на Евро 2023 Гергана Пейчева, която учи бизнес мениджмънт в Далас. Припомняме, че националният отбор на България по шахмат при дамите постигна изключителен успех, като се окичи със златните медали в Черна гора след триумф над Грузия с 2,5 на 1,5 на първенството на Стария континент. Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния ни тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан. В последния девети кръг българките постигнаха паметна победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада тим на Грузия.




Още по темата: общо новини по темата: 15
21.03.2024 »
04.01.2024 »
28.12.2023 »
14.12.2023 »
21.11.2023 »
21.11.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: