Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Шест причини, поради които колата може да прегрее в задръствания: Как може да бъде защитен двигателят
Автор: Екип Varna24.bg 16:03 / 20.05.2024Коментари (1)1151
©
По-старите автомобили често са изложени на риск от прегряване на силовия агрегат, особено при движение в задръствания в топлия сезон. Охладителната система играе ключова роля за поддържането на оптимални температури, но понякога дори и най-надеждните машини не успяват да се справят. Експертите от NJCar посочват причините за евентуално "изкипяване“ на двигателя, както и как то може да бъде избегнато.

Последствията от прегряване на мотора са изключително сериозни и пряко влияят на неговата работа и издръжливост. Причините за превишаване на работната температура на двигателя са различни - от качеството на антифриза до състоянието на частите на охладителната система. Охлаждаща течност, температурни сензори, вентилатори, термостати, помпи, радиатори и дори двигателно масло - всички тези компоненти играят роля в осигуряването на оптимални температурни условия за работата на двигателя с вътрешно горене.

Много шофьори са се сблъскали с проблем, когато вентилаторът откаже да работи в заради дефектен бушон или сензор за температура на двигателя. Решение - ако има проблем със сензора, можете временно да свържете кабелите, така че вентилаторът да охлажда постоянно, поддържайки температурата на двигателя, пише AutoMedia.bg. Също така трябва да се знае, че след зимните студове старите гумени тръби стават крехки и податливи на пукнатини, което може да доведе до изтичане на антифриз в охладителната система. Често срещана причина са износените скоби и уплътнения, които също могат да доведат до този проблем.

Мръсен термостат, задръстен със стари отлагания, също може да се повреди в най-критичния момент. Ако той не се отвори и затвори навреме, циркулацията на охлаждащата течност се нарушава, което може да доведе до сериозни проблеми, включително прегряване на двигателя. Запушеният радиатор е често срещан проблем, който става особено проблемен през топлите месеци. 

Мръсотията, прахът и насекомите могат да се превърнат в истинска пречка за нормалния топлообмен, което води до прегряване на двигателя. За да избегнете подобни неприятности, радиаторът трябва да се почиства поне веднъж на две години, за да може да изпълнява функциите си нормално. Друг важен аспект е качеството на антифриза и неговия състав. 

Често можете да срещнете фалшификати, които при повишени температури започват да образуват утайка директно в охладителната система, което води до нейното запушване и неизправности. За да избегнете подобни проблеми, най-добре е да купувате антифриз в надеждни магазини и да следите нивото му, като го подменяте редовно, поне веднъж годишно. Моторното масло също играе голяма роля в процеса на охлаждане на двигателя, така че ниското му ниво може лесно да доведе до прегряване на двигателя с вътрешно горене.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Прегряват автомобили, на които собственикът не е отделял никакво внимание. Термостатите се сменят на най-много 4-5 години. Антифризът на 2. Радиаторите на 10 години максимум. Ако сте втори или незнайно кой собственик - веднага! Но общата култура, касаеща автомобилите е точно на такова ниво, каквато е за собственото тяло и здраве. И колите, и хората издъхват от простотия.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: