Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Синът на Георги Калоянчев: Откраднаха всички награди на баща ми
Автор: Екип Varna24.bg 13:20 / 07.12.2022Коментари (0)1032
©
"Откраднаха всички награди на баща ми Георги Калоянчев. Това се случи, като беше жив и докато живееха с майка ми Валя в София - в "Лозенец". Всичко взеха, дори значката му за герой на социалистическия труд. Но пък тогава баща ми махна с ръка, защото никога не са го блазнели наградите." Това каза синът на Георги Калоянчев - Ивайло.

На 18 декември се навършват 10 години от кончината на големия комик. На тази дата семейството на Калата ще се събере да го почете. В рода им вече има и пореден Георги Калоянчев.

"Той си живее с нас, присъства в разговорите ни. Освен това той е и в една голяма част от български народ в спомените. В момента в София има улица на името на баща ми. Искаме да има такава и в Банкя, където живея, но нещо се запъна работата. Казват, че имало вече една улица "Георги Калоянчев". Ще видим дали ще се случи", сподели синът на Калата - актьорът Ивайло Калоянчев.

"В България съм забелязал, че няма много памет за големите ни личности", допълва актьорът.

Според него баща му е бил уникат и не може да се сравнява с младите си колеги, както и Парцалев, Григор Вачков и останалите. "Казваше ми: "Ти можеш да играеш по-хубаво или по-лошо от мен, но никога не ще играеш точно като мен." Така са и останалите ми колеги", казва Калоянчев.

В спомените си баща му е такъв, какъвто е бил преди 10 години - останал завинаги на 87. "И до днес е пред очите ми как седеше на терасата в Банкя, откъдето посрещаше и изпращаше всеки от семейството винаги усмихнат. Ако беше доживял до 97...не знам как щеше да изглежда, но не си го представям грохнал", смее се Ивайло.

В последните мигове от живота си Калата много тъгувал, че не може да играе. "Беше с ума си, но заради проблемите със здравето нямаше как да застане на сцената и да влезе в роля. Това го мъчеше много. Казваше, че не иска да става за смях пред публиката, която много го обичаше. Споделяше ми, че всяка вечер, преди да заспи, се връщал в спомените си в най-силните години на Сатиричния театър, на който е един от основателите", сподели синът му.

68-годишният наследник на големия актьор не е спорил с баща си нито веднъж. "Той си беше мълчаливец, отдаден само на театъра. Не търсеше купоните, не обичаше да ходи по забави и заведения. Същият темерут съм и аз като него. Можеше по цял ден да си седим двамата заедно и дума да не обелим, да не гъкнем. Преди години сме пътували много из страната по халтури и се е случвало от София до Бургас да си мълчим през целия път", смее се Ивайло.

В момента майка му – Валя, също живее само със спомените от живота с баща му. "Тя е добре, крепим я. Сега е при мен в Банкя. През зимата пък живее в апартамента в София при брат ми. Грижим си се за нея. Тя получава пенсия и взима половината о тази на баща ми, но знаете, в България не е лесно за пенсионерите, ако не са децата и внуците им", смята актьорът.

Самият той вече също е навършил годините за пенсия. "Има време до пенсионирането ми. Чак да ме плаши то - не, но гледам засега да не го мисля много-много", смее се Ивайло Калоянчев.

Дърпаше ми ушите, като не слушах

Ако Ивайло би написал книга, ще разкаже как баща му на 7 години го стресирал с двама дядомразовци - единият бил в театър "Сълза и смях", другият - в Народния театър. И татко Калоянчев не успял да обясни на малкия Ивайло защо получава два подаръка от двама белобради старци... Той веднъж се опитал да играе ролята на дядото с подаръците, но внукът му казал: "Ама защо той има същата бенка като теб!" И край с изненадите. В театъра имаше нещо като страхопочитание. Дърпаха се в коридора да му направят път...А за мен беше моят татко. Не можех да разбера отначало каква е тази слава, защо? Какво толкова, нали това е човекът, който дори понякога може да ми се скара, да ми дръпне ушите, макар че майка ни се занимаваше повече със синовете. После разбрах и тежестта, и отговорността да бъдеш наистина народен артист пише Hot Arena.



Още по темата: общо новини по темата: 6914
10.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
предишна страница [ 1/1153 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: