Слабото място на хиляди шофьори

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
11:19 / 03.05.2024
2395
Какви са правилата за движение, ако вече сме вътре в кръгово кръстовище, което има 2 или повече ленти за движение? Как е правилно да се движим и кой е с предимство?

Ако няма поставени допълнителни пътни знаци вътре в самото кръгово кръстовище относно предимството и самите ленти за движение, то съгласно закона за движение по пътищата завиването надясно се извършва от най-дясната пътна лента по посока на движението! А когато лентите са обозначени за движение в съответна посока – от лента, предназначена за завиване надясно. 

Ако вече сте навлезли в кръговото, за което няма обозначение за посоката на движение на съответните ленти, и искате да преминете в съседна лента на движение, то вие сте длъжен да пропусне пътните превозни средства, които вече се движат по нея. Като ако такава маневра трябва едновременно да се извърши от 2 ППС от две съседни пътни ленти, то с предимство е водачът на ППС, което се намира в дясната пътна лента!

Например, ако вие се движите в средната от 3 пътни ленти (вътре в кръговото) и искате да преминете в най-дясната пътна лента, сте длъжен да пропуснете движещите се по нея ППС и едва тогава да преминете в нея. 

Ако сте пропуснали изхода си, и не сте успели да се престроите навреме (ако сте навлезли в неправилната лента), по-добре направете още един кръг в кръстовището, докато се уверите, че ще може безопасно да се престроите в съседната лента или за да напуснете кръстовището безопасно. 

Ако има само 2 ленти за движение и повече от 2 изхода, но няма обозначение за посоката на движение на съответните ленти, то тогава най-добре е да следвате правилото:  

1. Използвайте дясната лента, за да продължите надясно или направо – т.е. искате да излезете от 1-вия или 2-рия изход.

2. Използвайте лявата лента, за продължите наляво или направо (т.е. искате да излезете от 2-рия, 3-тия или следващ изход на кръговото кръстовище.  

Избягвайте да сменяте лентата за движение, докато не излезете от кръговото кръстовище.  

Важно: Пътните знаци и маркировката на пътните ленти вътре в кръговото кръстовище (ако има такива) определят посоката на движение, а не предимството!

Виж коментарите (9)
Още новини от Любопитни новини:
Внукът на Алла Пугачова яко го закъса
Наша кандидат-кметица е номинирана за "порнозвезда на годината"
Вики от "Мастило" за фестивала "Маргаритка": Имаме мисия в Българ...
Пътешественикът Ивелина Рускова: Кападокия допринесе да разширя с...
Как стартира юни за представителите на различните зодии
Лекар: Ако спрете да пушите на 40 г., ще добавите 9 г. към живота...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).