Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
След 52 години управление последната кралица в света се оттегли. Новият крал е Фредерик Х
Автор: Екип Varna24.bg 22:58 / 14.01.2024Коментари (0)1037
©
Бог да пази краля! С тези думи кралица Маргрете II излезе от двореца “Кристиансборг" в Копенхаген в неделя, след като официално абдикира от престола, а нейното място бе заето от сина ѝ крал Фредерик Х.

За датчаните тя беше олицетворението на титлата “монарх", след като заемаше престола 52 г. В неделя обаче Маргрете предаде властта на сина си, подписвайки декларацията в “Кристиансборг".

Десетки хиляди души се събраха по улиците на датската столица, като приповдигнато чакаха новите им крал и кралица да излязат на балкона на двореца.

Крал Фредерик Х беше провъзгласен от премиерката на страната Мете Фредериксен, което подчертава демократичния характер на Дания. Традицията е вписана в конституцията на страната през 1849 г. Обръщайки се три пъти с “Да живее крал Фредерик X!", тя официално го представи като новия монарх на Дания, Гренландия и Фарьорските острови.

“Моята надежда е да стана обединяващ крал на утрешния ден. Това е задача, към която съм се стремил през целия си живот. Това е задача, която съм поел с гордост, уважение и радост", заяви крал Фредерик в първата си реч пред народа, която беше последвана от бурни възгласи. Кралят отдаде почит на майка си и посочи, че тя винаги ще бъде помнена.

Събралата се тълпа с бурни възгласи приветства и кралица Мери, която се присъедини към краля заедно с четирите им деца. Освен с нови монарси Дания се сдоби и с нов престолонаследник - най-големия син на кралското семейство - 18-годишния принц Кристиан. Вълнението не подминава дори кралете, като по време на церемонията Фредерик се разплака.

83-годишната Маргрете запазва титлата “Нейно Величество" и може да бъде назначена като действащ регент, за да поема задълженията на сина си, когато той отсъства. Сред другите кралски особи, които ще могат да поемат ролята на регент, са кралица Мери, братът на Фредерик - принц Йоаким, както и леля му - принцеса Бенедикте.

Маргрете II е най-дълго управлявалият монарх в Европа и последната кралица в света. В Дания е рядкост крал да абдикира. Последният случай е през 1146 г., когато тогавашният крал Ерик III постъпва в манастир.

Маргрете обяви решението за абдикацията си по време на новогодишното си обръщение към датския народ. Предполага се, че операцията, която тя неотдавна претърпя, е изиграла ключова роля за оттеглянето ѝ от престола. Въпреки че датската монархия е една от най-старите в Европа и е на повече от 1000 г., няма традиционен момент на коронясване. Това различава церемонията в неделя с коронацията на крал Чарлз III, която беше доста по-показна.

Кралското семейство на Великобритания изпрати своите “най-добри пожелания" на Фредерик Х и отдаде почит на “дългогодишната служба" на Маргрете II.

Датчани не са единствените, които празнуват предаването на щафетата на Фредерик. Кралят ще управлява рамо до рамо със съпругата си, която е родом от Австралия. Правителството там отбеляза специалния повод с уникален подарък от името на нацията. Премиерът Антъни Албанез обяви дарение от 6,7 хил. щатски. долара за тасманийския дявол - един от най-известните, но застрашени видове от родния щат на Мери. В изявлението си той посочва, че историята на краля и кралицата на Дания, които се запознават съвсем случайно в бар в Сидни през 2000 г., “е скъпа до сърцата" на австралийците.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Обработват тревните площи срещу кърлежи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: