Слънчевата система е изгубила планета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
15:47 / 24.09.2011
4837
Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун - това са четирите газови гиганта, тежката категория в нашата Слънчева система. Но според ново проучване, проведено от Дейвид Незворни от Югозападния изследователски институт в Колорадо, съвсем вероятно е някога да е съществувала и пета гигантска планета. До този извод ученият достигнал чрез компютърни симулации на слънчевата ни система преди 4 милиарда години.

По това време големите газови планети мигрирали, привличали се една друга и се сблъсквали, докато се установят в настоящите си орбити. Компютърната симулация има за цел да тества различни първоначални подредби на планети, за да се види кой ред би еволюирал до днешната Слънчевата система такава, каквато я познаваме.

При симулация с четири газови гиганта Слънчевата система се оформя по съвсем различен начин. Но когато се добавя пета голяма планета, симулацията произвежда подобни на нашата Слънчеви системи десет пъти по-често, отколкото с четири газови гиганта.

Но какво се е случило с допълнителната планета? Вероятно се е сблъскала с Юпитер и е била изтласкана в междузвездното пространство. Астрономи наскоро откриха, че галактиката е пълна с такива планети - сираци. Милиарди планети без звезди. Така че дори нашият газов съсед да е бил отблъснат вън от Слънчевата система, можем да сме спокойни, че не е сам.


Виж коментарите (8)
Още новини от Любопитни новини:
Актриса, станала известна с ролята си във "Войната на буквите", ч...
Дебора, която беше нарязана с макетно ножче, не крие раните си, п...
Певицата Дебора за скандалния си арест: Даже не мога да повярвам,...
Сигнал до СЕМ: Явна дискриминация и откровено сексистко отношение...
Ясновидец каза точната дата, на която може да започне Третата све...
На 68 години почина легендарен български спортист


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).