Според синдикален лидер на музикантите: В ТМПЦ бавят заплатите незаконно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:05 / 22.11.2010
1235
Незаконно е да се бавят заплати и сумите да са непълни в ТМПЦ, коментира при идването си във Варна профсъюзният лидер и шеф на Съюза на българските музикални и танцови дейци проф. Жени Захариева. За проблемите на музикалната ни култура преди време тя изнесе доклад в Европейската комисия за социален диалог.

"Това е категорично нарушение на правата на българските граждани. Не е законно, но едва ли се случва само при нас, то е навсякъде. МК казва, че нищо не може да направи, защото толкова отпуска МФ. Много е тежко да си директор в момента. А всички направени икономии в културата са толкова мизерни, че могат само да разрушат институтите. Във Франция финансирането е 0,7% от държавата и до 3% от местните власти. Ние нямаме система за алтернативно финансиране. Всички тези идеи за данък лукс са, за да се съберат пари отново и само за администрацията, а не за културата. Държавата ни обгрижва чиновническата каста. Тя се множи и тя ще ликвидира България", посочи световноизвестният музикант.

Откакто ръководи съюза, професорът брани интересите на българските творци. Председател е на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) от десетилетие насам. Преди дни тя за пореден път доказа майсторството си и на сцената на Варненската опера.

На въпроса как ще коментира формирането на ТМПЦ, тя отговори: "Никой не ни е питал. Категорично отхвърлихме тези несъстоятелни обединения. Обаче през лятото се направи съкращение, без да има културна стратегия и закон."

Проф. Жени Захариева: Отнехме си последния шанс за уважение пред Европа

- Как съчетавате музикалния професионализъм, преподавателската работа, синдикалното лидерство и семейството?

- Изключително трудно. Но когато човек е добре дисциплиниран, се справя. Поех тази мисия преди 10 години, за да бъда полезна на колегите за оцеляването на професията, за правата и статута на музиканта. Уважението към България минава през високата оценка за нашата професионална музикална култура. Ако тя изчезне, страната се превръща в дълбока провинция на Европа. Това малцина от управляващите го разбират.

- Ниската посещаемост в залите ли е причината да смятат високото изкуство за ненужно?

- Да, казват, че народът ни обичал попфолка, а нашето изкуство не. Министерството на културата не желае да направи пълен анализ защо менажирането ни е лошо. В зората на демокрацията бяхме 12-13 хиляди, сега сме 3 хиляди и няма надежда да станем повече. Отрязвайки 10-15% през лятото, си отнехме последния шанс за уважение пред Европа.

- Одобрявате ли проектозакона за сценичните изкуства?

- Сбъркана е цялата философия на този закон. А такъв трябва да има. Според мен сега той е направен от хора, които не разбират спецификата на нашето изкуство.

- Приложими ли ще бъдат делегираните бюджети, които се планират за догодина?

- Ние не знаем що е то. До този момент не разбираме по какъв начин ще стане финансирането. Говори се, че ще бъде на база продадени билети. Това е генерална грешка.

- Институтите влизат в преразход, когато изразходват средства извън заплатите, как тогава ще се финансират солистичните изяви и гастролите?

- Попитайте министерството. При това проектозаконът предвижда временни договори за всички и ние сме категорично против. Това го няма никъде в западните страни.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)

Още по темата (40):
12.11.2010 Помощник-режисьор го отнесе за бойкота в театъра
11.11.2010 Варненските актьори отговарят на културното министерство
09.11.2010 Театърът няма да се превърне в отворена сцена, категоричен е зам.-министър
09.11.2010 Петима са кандидатите за директор на ТМПЦ във Варна
06.11.2010 Театърът и Операта с дефицит от 365 000 лв.
29.10.2010 Румен Серафимов отрече да има апетити към шефското място в ТМПЦ
Още новини от Любопитни новини:
Лекар: Ако спрете да пушите на 40 г., ще добавите 9 г. към живота...
Почина голяма звезда от Евровизия
Учените са склонни да вярват, че човешкото съществуване се е заро...
Удрят ни мощни магнитни бури през юни, ето точните дати
Опасност от първа и втора степен за обилни валежи, градушки и гръ...
Невролог: Хората с хипертония трябва да избягват тези храни и нап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).