Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Стартира шестото издание на "София Филм Фест" 2015 във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:25 / 13.03.2015Коментари (0)1047
©
Голямото очакване приключи и стартът на "София Филм Фест във Варна‘15" дава начало на варненския фестивален сезон. А ето и част от акцентите от днес до 19-ти март.

Откриване

Киноманите са поканени днес в зала 1 на ФК първо от 18:00ч. за прожекцията на документалния филм "Безкрайно бягство, вечно завръщане" , посветен на 100 години от арменския геноцид. Самият автор на лентата, Харутюн Хачатрян, ще бъде гост във Варна и ще се срещне с публиката за мнения и коментари. Втората откриваща прожекция е отново подвластна на арменската тема с филма "Раната" на Фатих Акин.

Парти

За финал на откриващия петък, организаторите предлагат традиционното парти с жива музика, което ще се проведе пред билетна каса в 22:45, с участието на група Just a product. Отново на разположение на всички гости ще има безплатни високоградусови питиета, предоставени от партньори на събитието.

"Екран за нови кинематографисти"

За втора поредна година в рамките на фестивала във Варна ще се проведе филмовото предизвикателство "Екран за нови кинематографисти". След като миналата година платформата за показване на творби на неутвърдени автори привлече много участници за кратко време, то тазгодишната амбиция на организаторите беше броят им да се увеличи и те да имат повече време да подготвят своите филми. Творбите вече са получени и остава да се представят на 15 март в 19:00ч. в клуб Lafe.

Награждавани филми

Фестивалът може да се похвали с най-силната си филмова програма до момента, като публиката ще може да види наградения с Оскар‘14 "Все още Алис" и номинираните; "Солта на земята", "Левиатан" ,"Моята разходка в дивото" и "Два дни и една нощ". Сред големите фестивални заглавия са също "Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието" със Златен лъв във Венеция'14, "Зимен сън" със Златна палма в Кан и "Аферим" със статуетка от Берлинаре'14. Практически всички филми пристигат директно от най-големите световни филмови фестивали и няма да могат да бъдат видени в масовите киносалони.

Нетрадиционна програма

Тъй като "София Филм Фест във Варна‘15" е фестивал за ценителите на киното, то в програмата не могат да не присъстват и заглавия, които излизат извън рамките на традиционните теми и продукции. Такова заглавие е анимацията "Пророкът от Халил Джубран". Това е един от най-популярните сборници поезия, вдъхновил милиони читатели и преведен на над 40 езика от първата си публикация през 1923 г. Анимацията е продуцирана и озвучена от Салма Хайек. Една от следващите провокации, които още преди да бъдат видени на екран предизвикаха много полемики е документалният късометражен филм "Пламен", посветен на самозапалилия се преди две години във Варна Пламен Горанов. Това заглавие беше включено в програмата на по-късен етап и ще бъде излъчено непосредствено преди "Два дни и една нощ", като входът за двата филма ще бъде с един билет (15 март 17:30). Авторите на лентата пристигат във Варна за тази премиера и очакват да чуят коментарите и мненията на зрителите в киносалона.

На 18 март от 20:00 стартира прожекцията "Племето" - удостоен с Голямата награда от Седмицата на критиката в Кан'14. "Племето" е брутален разказ за взаимоотношенията в пансион за подрастващи глухи, където действат жестоките природни закони, задвижени в ситуация на оцеляване. Актьорите са непрофесионалисти и пресъздават историята без думи, без диалог или дублаж, само с езика на жестовете. Със сигурност заглавие, извън рамките на масовото кино, но подвластно на естетика, която ще завладее истинските почитатели на визуалните изкуства. Темата 100 години българско кино пък ще бъде отбелязана с прожекцията на "Салто мортале"- документален филм за щангист Ангел Генчев. (19 март 20:00ч.).
Специални гост:

Освен вече споменатите гости в лицето на Харутюн Хачатрян (Безкрайно бягство, вечно завръщане) и Андре Андреев и Мартин Маринос (Пламен), фестивалът във Варна ще се радва и на гостуване от страна на авторите на сръбския "Травелатор" (18 март 18:00ч.).

Билетите вече са достъпни на касите на ФК с редовна цена от 6лв. и 4лв. за студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение. Информация за всички филми и съпътстващата програма може да откриете на фейсбук страницата на фестивала: https://www.facebook.com/SFFVarna




Още по темата: общо новини по темата: 23
15.03.2021 »
17.02.2016 »
20.03.2015 »
12.03.2015 »
11.03.2015 »
10.03.2015 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: