Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Страната, в която не е регистриран нито един случай на коронавирус
Автор: Екип Varna24.bg 17:02 / 25.09.2021Коментари (0)2724
©
Столицата на Туркменистан - Ашхабад
За почти две години от началото на пандемията, Туркменистан не е регистрирал нито един случай на COVID-19. Или поне така твърди потайното авторитарно правителство на азиатската държава, съобщава Си Ен Ен (CNN), цитирани от "Vesti.bg".

Бившата съветска република, в която живеят близо 6 млн. души, е една от поне пет страни, които не са регистрирали нито един случай на заразата, сочи преглед на данните, събрани от университета "Джонс Хопкис“ и Световната здравна организация (СЗО). Три от тях са изолирани острови в Тихия океан, а четвъртата е отшелникът Северна Корея.

Президенът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, който управлява от 2006 г., отхвърли докладите за COVID-19 в страната като "фалшиви“ и каза пред ООН в обръщение във вторник, че отговорът на пандемията не трябва да бъде "политизиран“.

Но независими организации и журналисти и активисти извън Туркменистан казват, че има доказателства, че страната се бори с трета вълна, която преобладава болниците и убива десетки хора, и предупреждават, че президентът омаловажава заплахата от смъртоносния вирус в опит да запази имиджа си.

Руслан Туркмен, изгнаник от Туркменистан и редактор на базираната в Холандия независима информационна организация Turkmen News, заяви, че лично е събрал имената на повече от 60 души, които според него са починали от COVID-19 в страната, включително учители, художници и лекари.

Туркмен каза, че е проверил всички регистрирани смъртни случаи със здравни досиета и рентгенови снимки, разкривайки тежки белодробни увреждания и медицинско лечение в съответствие с жертвите на коронавирус.

"Вместо да го приеме и да си сътрудничи с международната общност, Туркменистан реши да си зарови главата в пясъка“, каза Туркмен.

От правителството на Туркменистан не са отговорили на искането за коментар от страна на Си Ен Ен.

Когато COVID-19 се разпространи по света в началото на 2020 г., Туркменистан настоя, че в страната няма случаи, дори когато съседните ѝ страни съобщаваха за ужасяващи огнища. Иран, с който Туркменистан споделя дълга сухопътна граница, съобщи за едно от най-големите огнища на коронавируса в света с близо 5,5 милиона случаи общо, според СЗО.

"Виждате какво се случва в други страни в региона, колко по-различно би могло да бъде в Туркменистан?“, попита реторично Рейчъл Денбър, директор на хуманитарната организация Human Rights Watch за Европа и Централна Азия.

Мисия на СЗО в Туркменистан през юли 2020 г. не потвърди никакви коронавирусни инфекции в страната, но заяви, че е загрижена от "увеличения брой случаи на остра респираторна инфекция и пневмония“. Един служител на СЗО заяви, че Туркменистан трябва да действа "сякаш COVID-19 циркулира в страната“.

Спред Руслан Туркмен по това време ситуацията в родината му е извън контрол. Правителството посъветвало гражданите да предприемат странни мерки за обществено здраве, като например да ядат определен вид пикантна супа.

През януари тази година Туркменистан обяви, че е одобрил за употреба руската ваксина срещу коронавирус Спутник V за употреба в страната.

През юни Световната банка се съгласи да отпусне 20 милиона долара на правителството на Туркменистан, най-вече за здравни заведения и строителство, като част от програма за "предотвратяване, откриване и реагиране на заплахата от COVID-19“.

Тази седмица във вторник президентът Бердимухамедов заяви, че усилията на световната общност за справяне с пандемията са "недостатъчни“, въпреки че той не спомена ситуацията в собствената си страна. "Пандемията разкри сериозни системни пропуски в международния отговор на това предизвикателство“, каза той.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: