Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Автор: Екип Varna24.bg 20:28 / 10.03.2024Коментари (0)1518
©
НЛО – САЩ

Много сведения за наблюдения на НЛО – дори и тези в Розуел – вероятно са били дадени от хора, които несъзнателно са видели тестването или използването на класифицирана технология. Това пише в Доклада за историческия принос на правителството на САЩ в неидентифицирани аномални явления от миналата седмица. Правителствените разследвания не са открили доказателства за извънземна технология, се казва още в наскоро публикувания доклад от Пентагона.

Службата за разрешаване на аномалии във всички области на Пентагона (AARO), създадена през 2022 г., за да разследва и записва доклади за неизвестни обекти, проучи правителствени разследвания от далечната 1945 г., но установи, че няма доказателства САЩ да разполагат с извънземни тела или технология.

В доклада си AARO казва, че много сведения за наблюдения на НЛО са дадени от хора, които несъзнателно са видели тестването или използването на класифицирана технология.

Твърденията за извънземен космически кораб, разбил се близо до град Розуел в Ню Мексико през 1947 г., например, са в съответствие с Project Mogul - класифицирана програма, използваща силно чувствителни микрофони, летящи на балони на голяма надморска височина в опит да се открият тестове на съветска ядрена бомба.

AARO каза: "Всички разследвания, на всички нива на класификация, заключиха, че повечето наблюдения са обикновени обекти и явления и са резултат от погрешна интерпретация."

Повечето доклади за НЛО остават неразгадани, каза AARO, но с повече данни голяма част от тях могат да бъдат "идентифицирани като обикновени обекти или явления".

AARO също разкри планове да снабди обществото с преносими комплекти за откриване на НЛО, за да събира повече данни относно честите наблюдения.

Изпълняващият длъжността директор Тимъти Филипс каза, че новите комплекти, които в момента се тестват в Тексас, ще имат набор от сензори, които се побират в защитен калъф.

"Ако има притеснение за националната ни сигурност и има докладвани обекти, които са в ограничено въздушно пространство, в наши териториални води или в близост до някой от нашите космически кораби, трябва да разберем какво е това", каза той пред CNN. "И затова разработваме сензорни решения, които можем да внедрим в отговор на доклади."

Системата се нарича Gremlin и може да бъде ползвана на места, от които произлизат множество доклади за UAP - неидентифицирани аномални явления, терминът на Пентагона за НЛО.

ПИЛОТ АКУШЕР – ТАЙВАН/ТАЙЛАНД

Бързо мислещ пилот изроди бебе по време на полет, след като майката внезапно започна да ражда. Джакарин Сарарнракскул пилотирал самолет на VietJet от Тайпе, Тайван, до Банкок, Тайланд, когато кабинният екипаж докладвал за авария на борда. Той се притекъл на помощ на родилката в една от тоалетните на самолета.

"Аз съм пилот от 18 години. Току-що помогнах на новородено бебе в самолета", каза той в публикация в Instagram, споделяйки снимка, на която държи бебето.

Той е баща на едно дете и каза още, че екипажът е кръстил новороденото "Sky Baby". Според проучване от 2020 г., публикувано от International Society of Travel Medicine, 74 деца са родени на търговски полети между 1929 и 2018 г., от които всички освен три са оцелели.

СЗО казва, че повечето жени могат да пътуват безопасно през цялата си бременност, но също така ги предупреждава да се консултират с акушерката или лекаря си, преди да летят.

Здравната служба казва, че шансът да започнете раждане е естествено по-висок след 37 седмици или след около 32 седмици, ако носите близнаци, и че някои авиокомпании не позволяват на бъдещите майки да летят със самолет след съответния период.

"Някои авиокомпании няма да ви позволят да летите към края на бременността си. Проверете при авиокомпанията тяхната политика по този въпрос", казва британската здравна служба на уебсайта си.

"След 28-ата седмица от бременността авиокомпанията може да поиска писмо от вашия лекар или акушерка, потвърждаващо термина ви и че не сте изложени на риск от усложнения. Уверете се, че вашата застраховка за пътуване ви покрива за всякакви обстоятелства, като медицински грижи, свързани с бременност по време на раждане, преждевременно раждане и разходите за промяна на датата на вашето обратно пътуване, ако започнете да раждате."

СТАТУЯ НА РАМЗЕС – ЕГИПЕТ

Съвместна египетско-американска археологическа мисия откри горната част на огромна статуя на крал Рамзес II по време на разкопки южно от египетския град Миня, съобщи министерството на туризма и антиките на Египет в понеделник.

Варовиковият блок е висок около 3,8 метра и изобразява седнал Рамзес, носещ двойна корона и шапка, увенчана с кралска кобра, каза Басем Джихад, ръководител на египетския екип на мисията.

Горната част на задната колона на статуята показва йероглифни надписи, които прославят царя, един от най-могъщите фараони на древен Египет, каза той. Известен също като Рамзес Велики, той е бил третият фараон от Деветнадесетата династия на Египет и е управлявал от 1279 до 1213 г. пр.н.е.

Размерът на статуята в комбинация с долната ѝ част, открита преди десетилетия, би достигнал около 7 метра. Град Ел Ашмунейн, на западния бряг на река Нил, е бил известен в древен Египет като Кхемну и през гръко-римската епоха е бил регионалната столица на Хермополис Магна.

Проучванията потвърдиха, че горната част на статуята съвпада с долната част, открита от германския археолог Гюнтер Рьодер през 1930 г., каза Мустафа Вазири, ръководител на Върховния съвет по антиките на Египет.

Мисията е започнала да почиства и подготвя блока преди да бъде изработен компютърен модел на това как би изглеждала статуята, когато двете секции бъдат комбинирани, каза Вазири.

РУПЪРТ МЪРДОК – СВЯТ

Рупърт Мърдок се готви да се ожени за пети път – 68 години след първия си брак. 92-годишният медиен магнат - който навършва 93 години на 11 март - ще се ожени за пенсионирания молекулярен биолог Елена Жукова, на 67, в лозето си в Калифорния.

Годежът идва само месеци след като бившият председател на Fox Corp и основател на Sky News прекрати предишния си годеж и две години след последния му развод.

От първата му булка през 50-те до сватбата, която отмени, и последната му годеница, това са жените, за които Мърдок се е женил и е бил сгоден през годините:

Първият брак на Мърдок е с австралийската стюардеса Патриша Букър. Двойката се жени през 1956 г. и им се ражда дъщеря, Пруденс, две години по-късно. Те се развеждат през 1967 г.

Въпреки че семейният живот и децата на Мърдок са печално известни като вдъхновители на хитовия сериал "Наследяване", Пруденс стои далеч от светлината на прожекторите и далеч от бизнеса на баща си. Най-дългият брак на Мърдок е с шотландската журналистка Анна Ман, родена като Анна Торв, за която е женен от 1967 до 1999 г.

Анна Ман от Глазгоу работела в Австралия за вестник, собственост на Мърдок, когато срещнала магната. Те имат три деца; Елизабет, родена през 1968 г., Лаклан, роден през 1971 г. и Джеймс, роден през 1972 г. По време на брака им, Анна Ман успява да избяга от опит за отвличане, когато през 1969 г. двама братя убиват съпругата на заместника на Мърдок в News Limited.

Мърдок се жени за третата си съпруга Уенди Денг през 1999 г. - по-малко от три седмици след финализирането на предишния му развод. Уенди Денг работела в компания, собственост на Мърдок, в Хонконг, когато се срещнали на парти през 1997 г.

Родената в Китай Денг е оказала "огромно влияние" върху живота на Мърдок, според неговия биограф, и е променила имиджа на съпруга си. Въпреки че никога не е заемала официална позиция в News Corp, се смята, че е повлияла на сделките на корпорацията в Азия.

По време на парламентарно изслушване през юли 2011 г. относно хакване на телефона, тя попадна в светлината на прожекторите, когато скочи пред съпруга си, за да го защити от протестиращ, който го замеря с пай.

Денг и Мърдок имат две дъщери - Грейс, родена през 2001 г., и Клои, родена през 2003 г. (когато той е на 73) - преди да се разведат през 2013 г. И предстои в близко бъдеще той да се ожени за Елена Жукова, вече навършил 93 години. 

НЕОБИКНОВЕНА ПТИЦА – КОЛУМБИЯ

Колумбия е раят за наблюдателите на птици. Нейните удивително разнообразни екосистеми — които включват планински вериги, мангрови блата, карибски плажове и амазонски тропически гори — са дом на повече птичи видове от всяка друга страна на Земята.

Така че когато Хамиш Спенсър, еволюционен биолог от Университета на Отаго в Нова Зеландия, резервира ваканция за наблюдение на птици в Колумбия, той се надява да забележи някои интересни и необичайни същества.

Но получил повече, отколкото очаквал. По време на едно излизане в началото на януари 2023 г. собственикът на местна ферма насочил вниманието му към малка зелена медоносна пойна птица, която е често срещана в горите между Мексико и Бразилия.

Но това специално птиче имало изключително необичайно оперение. Лявата страна на тялото му била покрита с блестящи пролетнозелени пера, класическата окраска за женските. Дясната му страна обаче била преливащо синя, издайническият белег на мъжкар. Птицата изглежда била двустранен гинандроморф: женска от едната страна и мъжка от другата. "Беше просто невероятно", казва д-р Спенсър. "Късметлии сме, че го видяхме."

Гинандроморфизмът е документиран при различни птици, както и при насекоми, ракообразни и други организми. Но това е сравнително рядък и слабо разбран феномен. Птицата, която д-р Спенсър видял в Колумбия, е само вторият известен случай на двустранен гинандроморфизъм при зелени медоносни птици — и първият документиран в дивата природа. (Единственият предишен пример е докладван преди повече от век и се основава на музеен екземпляр, каза д-р Спенсър. Тази птица показва противоположния модел, с женско оперение отдясно и мъжко оперение отляво.)

Не е напълно ясно как възниква състоянието, но една водеща теория е, че то е резултат от грешка по време на производството на яйцеклетки при женски птици. Женските птици имат две различни полови хромозоми, обозначени като W и Z, докато мъжките имат две Z хромозоми. Грешка по време на производството на яйцеклетки може да доведе до две слети или ненапълно разделени клетки, една с W хромозома и една с Z хромозома.

Ако тези слети клетки се оплодят от два различни сперматозоида, всеки от които носи Z хромозома, резултатът може да е птица с WZ хромозомите на женска в някои клетки и ZZ хромозомите на мъжки в други. "И така получавате птица, която е наполовина мъжка и наполовина женска", каза д-р Спенсър.

Джон Мурильо, любител орнитолог, който притежава малка ферма и природен резерват в Колумбия, за първи път забелязва гинандроморфната медоносна птица през октомври 2021 г. Тя става редовен посетител на станцията за хранене на птици във фермата, която е винаги заредена с пресни плодове и захарна вода. Когато д-р Спенсър пристигнал във фермата повече от година по-късно, Мурильо посочил необичайната птица и споделил няколко снимки, които бил направил по-рано.

"Това са най-добрите снимки на дива гинандроморфна птица, които някога съм виждал", каза д-р Спенсър. "Реших си, че и светът трябва да ги види."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: