Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Автор: Екип Varna24.bg 22:45 / 24.03.2024Коментари (0)1059
©
ЗЛАТО – АНГЛИЯ

Ричард Брок, който се занимава с търсене на метали от 35 години, каза, че предишният най-голям къс самородно злато, намерен в Англия, е тежал 54 грама. Но съкровището, което изровил тази седмица, било значително по-голямо.

Най-голямото самородно злато, намирано някога в Англия, беше изровено от ветеран металдетектор, който се появи с един час закъснение и с дефектно оборудване.

67-годишният Ричард Брок кара три часа и половина от Съмърсет до Шропшър за групово копаене в земеделска земя на хълмовете.

Когато пристигнал, той установил, че комплектът му за откриване на метал не работи и трябвало да извади по-стара, дефектна машина.

20 минути след началото на разкопките обаче Брок изровил огромна самородна буца от 64,8 грама, заровена на около 18 сантиметра под земята.

Наречен Самородното злато на Хиро, металът се смята за най-голямата находка от този вид на английска земя и се очаква да донесе най-малко £30 000 на търг, който ще продължи до 1 април.

"Не можех да повярвам“, каза Брок. "Закъснях, бях там само за минути, а тази експедиция за търсене на съкровища трябваше да продължи цял ден.“

Копачът е направил рядката находка близо до село Мъч Уенлок, за което се смята, че е било стара железопътна линия, която може да е съдържала камък от Уелс - район, известен с богатите си златни залежи.

"Това просто показва, че всъщност няма значение какво оборудване използвате“, добави Брок.

"Ако се разхождате по земята над находката и сте нащрек за това, което може да се крие под почвата, това прави цялата разлика.“

Според детектора предишната най-голяма находка в Англия е тежала 54 грама. Но той добави, че изследванията показват, че по-големи златни късове има и в Уелс, и Шотландия.

Самородна буца с тегло 97,12 гр. беше намерена в Инис Мон, Уелс, през 2016 г., а буцата Reunion с тегло 121,3 g беше намерена в Шотландия през 2019 г.

ЕДНОРОЗИ – САЩ

Шестгодишно дете, което се опитвало да улови еднорог в задния си двор, решило, че първо ще се справи с трудната част и ще получи разрешение от контрола върху животните.

В средата на ноември, нетърпелива да се разправи с бюрокрацията, Маделин написала писмо до отдела за грижа и контрол на животните в окръг Лос Анджелис с пряка молба.

"Уважаеми окръг Ел Ей – гласи писмото. – Бих искала вашето одобрение, за да отглеждам еднорог в задния си двор, ако успея да намеря такъв. Моля, изпратете ми писмо в отговор.“

Директорът на отдела Марсия Майеда отговорила няколко седмици по-късно с добри новини. Департаментът всъщност лицензира еднорози при определени условия, казва тя в писмото си.

Те включват полиране на рога на еднорога поне веднъж месечно с мека кърпа, хранене с диня (едно от любимите му лакомства) поне веднъж седмично, покриване само с нетоксичен и биоразградим брокат и осигуряване на "редовен достъп до слънчева светлина, лунни лъчи и дъги."

Уверена, че Маделин ще изпълни петте изисквания, Майеда също така ѝ изпрати "предварително одобрен лиценз за еднорог“ за нейния неуловим бъдещ домашен любимец — под формата на сертификат на розова хартия и шрифт със завъртулки, както и етикет във формата на сърце, гравиран с думите "постоянен лиценз за еднорог“.

И тъй като еднорозите "наистина са много редки за намиране“, отделът също дава на Маделин плюшен еднорог – разбира се, носещ същия етикет – за да ѝ прави компания по време на търсенето.

"Винаги е приятно да получиш писмо от млади хора, които внимателно обмислят изискванията за осигуряване на любящ дом на животните“, пише Майеда.

"Поздравявам чувството ви за отговорно притежание на домашни любимци, за да поискате предварително разрешение за отглеждане на еднорог в окръг Лос Анджелис."

Мейеда каза пред Washington Post, че това е първият път, в който отделът е получил искане за лиценз за еднорог - или което и да е митично създание - през над двете десетилетия, в които работи там.

Тя каза, че тя и нейните колеги се справят с много "емоционално изтощаващи“ проблеми и такива "на живот и смърт“ по време на работа, независимо дали става дума за случаи на малтретиране на животни или животни, които нараняват хора, или вземане на решения относно необходимостта от приспиване на опасни или болни животни.

Така че писмото на Маделин значително разведрило духа им, каза тя и добави, че "всички били трогнати, очаровани и просто развълнувани от него“. Те също били впечатлени от това, че първокласничката се стреми на първо място да поиска разрешение и прави проучване, за да разбере как да го направи.

Майката на Маделин не искала да я обезсърчава, когато поискала еднорог, и затова намекнала, че може да е трудно да се получи одобрение от правителството, каза Майеда пред The New York Times.

"Маделин казала "ОК“ и излязла от стаята. Час по-късно се върнала и казала: "Ще ми помогнеш ли да изпратя това по пощата?“.

Въпреки че на писмото ѝ било отговорено за няколко седмици, Маделин все още не беше получила отговора в петък, тъй като майка ѝ смята, че лицензът ще бъде съвършен подарък за рождения ден на детето по-късно този месец.

ВАМПИР – ПОЛША

Жена вампир, погребана в полско гробище от 17-ти век, беше открита със сърп, поставен внимателно на врата ѝ, за да спре възкръсването ѝ от мъртвите.

Останките са намерени от екип, ръководен от професор Дариуш Полински от университета Николай Коперник.

Скелетът носел копринена шапка и имал изпъкнал зъб.

Професор Полински каза: "Сърпът не е бил поставен легнал, а поставен на врата по такъв начин, че ако починалият се е опитал да стане, главата е щяла да бъде отсечена.“

Подобни погребални практики започнали да се използват в Полша след опасения за вампири, които се връщат от гроба, съобщи Daily Mail.

Полски каза: "Други начини за защита срещу връщането на мъртвите включват отрязване на главата или краката, поставяне на починалия с лице надолу, за да захапе земята, и изгаряне.“

Практиката да се погребват хора с ритуални елементи, за да се предотврати връщането на хората от гроба, датира от римско време, ако не и от по-рано.

През 2018 г. изследователи откриха нещо наистина ужасяващо в римско място, известно като Гробището на бебетата – дете, погребано с камък в устата.

Изследователите смятат, че може да е бил поставен там като част от ритуал за спиране на възкръсването на 10-годишното дете от гроба преди най-малко 1500 години.

Дейвид Сорен от университета в Аризона каза: "Местните го наричат "Вампирът от Луняно“. Никога не съм виждал нещо подобно. Това е изключително зловещо и странно.“

През 2019 г. американски изследователи изкопаха вампир, датиращ от XIX век.

Човекът е бил изкопан и повторно погребан с главата и крайниците му, поставени върху гръдния кош - знак, че хората подозират, че е немъртъв.

Но всъщност останките в Кънектикът вероятно са на беден фермер, починал от туберкулоза, съобщи Live Science.

Останките, известни като JB-55, били открити през 1994 г., но според доклад на Националния музей по здравеопазване и медицина в Силвър Спринг, Мериленд, са били анализирани едва тази година.

Изследователите пишат: "При отварянето на гроба черепът и бедрената кост бяха открити в ориентация "череп и кръстосани кости" върху ребрата и прешлените, които също бяха намерени в безпорядък."

"Върху капака на ковчега подреждането на щифтове изписва инициалите "JB-55“, вероятно инициалите и възрастта при смъртта на този човек."

"Вярваме, че той е бил пренареден в гроба, защото се е смятало, че е немъртъв.“

ИЗВЪНЗЕМЕН ЖИВОТ – КОСМОС

Космически кораб, летящ през ледени струи в космоса, може да помогне на учените да забележат извънземен живот - дори ако това са само малки частици от клетка в няколко зрънца лед – това разкриха за първи път тазседцмични лабораторни експерименти.

Дали извънземен живот се намира на луната на Сатурн Енцелад, или на Европа на Юпитер, огромните гейзери, изригващи от луните и в космоса, в момента са най-достъпният начин за намиране на доказателства за това. Както показаха скорошни изследвания на Енцелад, тези мощни струи произлизат от огромния подземен океан на всяка луна и се изхвърлят в космоса през пукнатини в техните ледени черупки, пренасяйки ледени зърна, които учените смятат, че могат да бъдат напоени с бактериални клетки и други органични молекули. Космическите кораби, летящи през тези струи, могат след това да идентифицират признаци на живот, които може да са инкрустирани в леда.

"Просто е удивително колко добре можем да идентифицираме бактериална клетка в тези зърна“, каза Фабиан Кленър, изследовател от Университета на Вашингтон в Сиатъл и водещ автор на новото изследване, пред Live Science. "Дори ако има само миаиатюрна частица, с тези инструменти можем да я открием."

Чрез вземане на проби и анализиране на струи на Енцелад и може би на Европа, учените могат да научат дали в техните подповърхностни океани съществуват полезни за живота молекули. Но от стотиците хиляди ледени зърна, изстреляни в космоса от тези ледени луни, бактериалните клетки може да са концентрирани само в малък брой от тях.

За да симулират такъв сценарий в лаборатория, Кленър и неговият екип смесват клетки от лиофилизирани бактерии в течна вода, така че да има средно една бактериална клетка във всяка капка. Често срещани в морските води на Аляска, тези бактерии живеят в студена среда и може да оцелеят при ниско съдържание на хранителни вещества, "което ги прави по-добър аналог от много други организми, които познаваме от Земята", каза Кленър.

"Те са изключително малки, така че на теория са способни да се поберат в ледени зърна, които се излъчват от океански свят като Енцелад или Европа", каза още той.

В експеримента, описан в проучване, публикувано в петък (22 март) в списание Science Advances, изследователите са използвали много тънка тръба, за да инжектират тази вода в малка вакуумна камера. Водните капки са с диаметър 15 микрометра, "което е малко по-голямо от ледените зърна в космоса, но все пак е изключително мъничко", каза Кленър пред Live Science.

След това към водните капчици и бактериите вътре е насочен лазерен лъч. Използвайки масспектроскопия - техника, която космическите кораби могат да изпълняват - изследователите събраха спектрите на частиците, мярка за различни дължини на вълната на светлината, излъчвана от частиците, която може да разкрие техния състав. Те откриха много аминокиселини и мастни киселини, наред с други признаци, които ясно сочат към бактериална клетка, за която се знае, че вече е във водната проба.

Резултатите показват, че дори само 1% от клетката да е инкрустиран върху малко ледено зърно, химическият ѝ подпис ще бъде очевиден.

"Резултатите ни дават повече увереност, че с помощта на предстоящите инструменти ще можем да открием форми на живот, подобни на тези на Земята, за които все повече вярваме, че могат да присъстват на луни с водни океани", каза Кленър в изявлението.

При мисия с продължителност от три до четири години, например, космическият кораб може да вземе проби от стотици хиляди капки, ако не и милиарди. Дори ако няколко от тези капки разкрият спектър, подобен на това, което са открили изследователите, тогава "шансовете няма да са твърде лоши това да е бактериална клетка или фрагмент от клетка", каза Кленър пред Live Science.

Анализаторът на прах на борда на космическия кораб Касини на НАСА, който през 2005 г. откри струите, излизащи от спътника на Сатурн Енцелад, можеше да запише само 30 до 300 частици при всяко прелитане. Така че сондата "определено не беше в състояние да намери бактериални клетки, ако ги е имало".

Друга мисия на НАСА, наречена Europa Clipper, която е планирана да излети този октомври на пътуване за изследване на ледената луна на Юпитер Европа, може да вземе проби от 10 000 до 100 000 отделни ледени зърна по време на всяко прелитане, което повишава шансовете за откриване на бактериални клетки, ако съществуват на тази луна.

Използвайки такива инструменти, "може да е по-лесно, отколкото си мислехме, да открием живот или следи от него върху ледените луни", каза в изявлението съавторът на изследването Франк Постберг, професор по планетарни науки в Свободния университет в Берлин.

НАПУШЕНИ МИШКИ – САЩ

Плъхове, които са успели да влязат в стая за доказателства в рушаща се сграда на полицейското управление, са яли конфискувана марихуана, каза шефът на полицията в Ню Орлиънс.

Според полицейския началник Ан Къркпатрик стареещите офиси на полицейското управление в града са толкова порутени и гъмжащи от паразити, че животните са успели да влязат в помещението за заключване на доказателства.

"Плъховете, които ядат нашата марихуана, са надрусани", каза тя пред членовете на градския съвет в сряда.

"Нечистотата [в сградата] е извън класациите“, добави тя.

Изпражнения от плъхове са открити на бюрата на офицерите, каза г-жа Къркпатрик и добави, че сградата, където се намира отделът от 1968 г., е превзета от мухъл и хлебарки.

Рон Харисън, глобален технически директор на Orkin Pest Control, каза, че не е чувал досега плъхове да ядат марихуана.

Що се отнася до това, през което преминават, когато го направят, той каза пред Асошиейтед прес, че те могат да изпитат същите ефекти като хората, в зависимост от това в каква форма е било.

Според националния институт за злоупотребата с наркотици много хора изпитват чувство на релаксация и еуфория от наркотика, както и променени сетива.

"От знанието ни за биологията на плъха и доколко той донякъде прилича на нас, бих си помислил, че въз основа на количеството или концентрацията, която приемат, би било донякъде подобно на това, което изпитват хората“, каза мистър Харисън.

Мис Къркпатрик пък каза, че условията на работа в централата означават, че деморализираният персонал трябва да се справя с повреден климатик и асансьори, а потенциалните новобранци не се явяват на интервюта.

Въпреки това тя похвали служителите по почистването на офисите на отдела, които "заслужават награда за това, че се опитват да почистят това, което не може да се почисти".

Съветниците обмислят предложение да похарчат 7,6 милиона долара за 10-годишен лизинг за временно преместване на полицейския щаб на два етажа във висока сграда в центъра на града, докато сегашната сграда бъде преустроена.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: