Тапиоката – растението с приложение в кухнята, което се препоръчва при болни от Алцхаймер и при проблеми с щитовидната жлеза
Тапиоката все повече навлиза в нашата кухня. Този вкусен екстракт се получава от растение, което се нарича маниока. Ползва се за приготвяне на много вкусни десерти - пудинг, бонбони и други.
Най-полезната част на това растение е коренът. Той има цилиндрична форма и е с кафяв цвят. Отглежда се в Бразилия. Основното качество на тапиока е че е безглутеново растение.
Често се ползва вместо пшеница, тъй като в пшеницата има глутен. С растението се увеличават червените кръвни телца в организма и спомага да се увеличи кръвообращението. Друго полезно свойство на тапиоката е, че намалява холестерола, засилва метаболизма и защитава костите, като поддържа тяхната минерална плътност.
При болни от Алцхаймер се препоръчва висока консумация на растението тапиока. За да е с полезно действие при употребата й се налага да се приготвя по правилния начин. В противен случай може да стане опасно, защото растението произвежда цианид, а той е силно отровен за хората.
Преработва се в предприятия под формата на перли, люспи и пръчици. Тапиока е богат на фибри, добър източник е на протеини. Съдържа много минерали и витамини от групата на витамин В, В6, манган, селен, мед, калий, желязо, фолиева киселина. Зарежда организма с въглехидрати, като дневният прием е 1 чаша.
С нея се набавят 45 % въглехидрати в човешкия организъм. Тапиока се използва успешно при диети и при хранително разстройство, травми, операции и при заболявания на щитовидната жлеза. С богатата си палитра от витамини помага и за психичното здраве на хората.
Успешно се бори със свободните радикали в тялото да не нанесат повреди на мозъчните клетки. Тапиока все още не е така известна у нас, но все по често ще намира място на трапезата ни заради полезното си действие.
Ето и предложението на gotvach.bg за ванилов пудинг с тапиока.
Необходими продукти
сметана - 100 мл течна
прясно мляко - 400 мл
жълтъци - 2 бр.
захар - 1 ч.ч.
ванилия - 2 пакетчета
нишесте от тапиока - 100 г
рикота - 50 г
Начин на приготвяне
Сипваме млякото и сметаната в тенджера, кипваме за 1-2 минути и отместваме. Добавяме ванилията, нишестето от тапиока и рикотата и разбъркваме. Отделно разбиваме захарта и жълтъците. Добавяме ги в горната смес, разбъркваме и изсипваме в малка форма за печене.
Печем пудинга на водна баня на 180 градуса 40 минути.
Оставяме ваниловия пудинг с тапиока да изстине и го прибираме в хладилника за 3-4 часа преди сервиране.