Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тази билка помага при стомашни проблеми, прибавя се при приготвянето на пържен дроб
Автор: Цвети Христова 21:09 / 04.02.2024Коментари (0)3581
©
Sofia24.bg ще ви разкаже за една много интересна подправка. Ароматните билки помагат за овкусяване на ястията за сметка на солта или мазните подправки. 

Историята на майораната е от хиляди години. Заедно с дафиновия лист, тя е била сред свещените билки в Гърция и Рим. Една легенда разказва как древните гърци смятали, че ако на нечий гроб поникне майорана, покойникът се радва на вечен мир и щастие в отвъдното.

Родина на тази подправка е Северна Африка. В наши дни майорана се отглежда главно в Средиземноморието и на територията на Северна Африка.

Тя е тревисто растение, което има червени или бели цветове. Счита се за сродна на ригана.

Листенцата на майораната съдържат етерично масло, феноли, а също така са богати на витамин С, провитамин А, пектини и други полезни вещества.

Майораната съдържа етерчини и горчиви вещества, алкалоиди, танини и феноли. Като подправка се използват връхните части на растението. Те се отличават със своя тръпчив вкус.

Нека видим заедно как да използваме майорана и какви са ползите за човешкото тяло. Майораната се добавя при приготвянето на агнешко и пилешко месо. Прибавя се и към ястия с домати, зеле, както и като поръска на различни хлебни изделия и салатни дресинги.

Майораната е много предпочитана и използвана подправка в италианската, френската, северноафриканската и американската кухня. Сушена майорана и мащерка се добавят при производството на немски наденички и колбаси. Майораната се смята за класическа подправка при приготвянето на пържен дроб. Най-добри съчетания на майораната освен с мащерка, са и тези с дафинов лист, черен пипер и хвойна.

Майораната си отива на вкус и с чубрица, розмарин, магданоз, чесън, лук. В много кухни я използват и при приготвянето на рибни ястия.

През Средновековието майораната са я използвали за лечение на епилепсия. Ползва се както като подправка и билка, така и за целите на парфюмерията.

Майораната има и многобройни свойства и предимства. Има спазмолитично, антисептично, съдоразширяващо действие, стимулира храносмилането. Помага при стомашни проблеми. Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Противодейства на стомашно-чревни разстройства. Подпомага хормоналния баланс и редовността на менструалния цикъл. Облекчава симптомите на синдрома на поликистозните яйчници. Намалява риска от заболявания, свързани със стареенето и възпаление, като диабет 2 или сърдечно-съдови заболявания .

100 г суха майорана осигурява

273 калории, белтъчини 12,7 грама, въглехидрати 42,5 грама, захари 42,5 грама, мазнини 7 грама, фибри 18,1 грама.

Въпреки че употребата на майорана е предимно в кулинарията , за да се възползвате най-добре от нейните свойства, е полезно да я консумирате и под формата на запарка. Например, можете да приемате билков чай ​​с майорана след хранене при храносмилателни смущения.

Изсушената майорана може да се съхранява дълго време в херметически затворена опаковка, за да можете да я имате винаги на разположение и да я използвате ежедневно. Ако се консумира в адекватни количества, няма известни противопоказания.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: