Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тази билка присъства в живота на хората от хиляди години: Полезните й свойства са доказани
Автор: Екип Varna24.bg 11:15 / 15.11.2023Коментари (0)782
©
Маточина (Melissa officinalis), позната още като лимонка, е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. Маточината произхожда от Централна и Южна Европа, Средиземноморието, Иран и Централна Азия, но след масовото й култивиране, вече се намират растения из целия свят. Маточината достига максимална височина между 70 и 150 см. Листата са плътни и меки на допир, имат лек цитрусов аромат, сходен с този на ментата. По време на лятото, мънички бели цветчета, пълни с нектар, процъфтяват. Тези цветчета привличат пчелите, от там идва и името на семейството “Melissa", което от гръцки означава пчела. 

Листата на билката се използват за чайове, като подправка и за медицински цели. Маточината се използва и за привличане на пчели, за да се увеличи производството на мед. Растението се култивира за много цели, като освен изброените, то се използва и за декорация, както и за извличане на масла, от които да се произвеждат парфюми. Употребата на билката датира от 14-ти век, когато монахините от ордена на Кармелитите започват да произвеждат алкохолен тоник, предава botanic.cc.

В днешните дни маточината се използва в традиционната медицина, седативно (успокояващо), хипотензивно (понижава кръвното налягане), спазмолитично (премахва спазмите на гладката мускулатура) и карминативно (отстранява газовете от стомаха и червата, облекчава подуване и храносмилателни колики и стомашен дискомфорт); влияе благоприятно върху храносмилането); благоприятства и сърдечната дейност; притежава антиаритмично и антиконвулсивно действие; успокоява централната нервна система. Препоръчва се при различни нервни нарушения, безсъние, главоболие. Може да се консумира като чай, хранителна добавка, както и в инхалации (етерично масло), балсам, лосион. 

История и култивация 

Маточината расте най-добре в мек умерен климат и цъфти между юни и август. Употребата на маточина е документирана още отпреди хиляди години от гърците и римляните. Доказателства са записките за билката в ботаническата книга на Теофраст “Historia Plantarum", която датира около 300 години преди Христа. Балсамът от маточина започва да се употребява в седми век, като с него започва да се налага и култивирането на билката из цяла Европа. През Средновековието билката става обект на записките на билкари, писатели, философи, учени. Швейцарският лекар и алхимик Парацелз я нарича “еликсир на живота".

Билката става още по-популярна и разпространявана след пристигането на първите колонизатори в Северна Америка. Сведения показват, че Томас Джеферсън я култивирал в градината си. 

Медицинско предназначение на билката 

Маточината често е спрягана като средство за облекчаване на стрес и напрежение. Тези биологични свойства се приписват на нейните химични съставки, които включват етерични масла, флавоноиди и фенолни киселини, като розмариновата киселина, кафеените киселини, тритерпени и други.

Стрес, напрежение, безпокойство

Проучвания предполагат, че благоприятният ефект на маточината върху нервната система и спокойствието се дължи на розмариновата киселина. Тя увеличава наличието на невротрансмитери, познати като GABA (гама-аминомаслена киселина). Ниските нива на GABA в мозъка се асоциират със състояние като нервност и колебания в настроението. 

Редица проучвания показват, че маточината може да се използва като средство за намаляне на стреса и за подобряване на настроението: 

Проучване в Австралия показва, че настроението и стресът се свалят ефективно и бързо, благодарение на екстракт от маточина. Резултатите в полза на билката са значителни, спрямо тези на плацебо групата. Обектите на изследването са били млади хора в добро здравословно състояние. Това проучване е възпроизведено в сходни условия, като ефектът започнал да се проявява в рамките на 1 до 3 часа след прием на екстракта. 

Друго проучване демонстрира, че маточината води до спокойствие и повишава когнитивните функции при възрастни по време на стрес тест. 

Друг тест установява, че маточината успокоява негативното настроение при стрес, предизвикан в лабораторни условия. Участващите, които взели екстракт от билката, се самоописали като по-спокойни и не толкова превъзбудени.

Тези резултати са потвърдени и от други разработки, от които става ясно, че екстрактът от билката спомага за намаляване на напрежението и подпомага паметта и бдителността по време на тестове на умствените способности. 

За разлика от други препарати, маточината не намалява работоспособността и менталните способности, а точни обратното – подобрява когнитивните способности и повишава вниманието. Проучване показва, че приемът не екстракт от маточина подобрява умствените способности в решаването задачи, свързани с памет, математика, както и концентрацията. 

Според германски проучвания от 2001 г., маточината подобрява състоянието на депресия. Използва се при нервно напрежение и безпокойство.

Безсъние

Благоприятното влияние на маточината върху нервната система заради ефекта й върху GABA рецепторите, както и това върху серотонина, са причината  билката да спомага и за лесното заспиване. Освен това, маточината има и благоприятен ефект върху стомаха, а проблемите с храносмилането са едни от най-честите причини за проблеми със съня. Приемът на екстракт от маточина за удължен период от време подобрява съня при хора с инсомния, среднощно събуждане и други проблеми със съня. Това твърдение е потвърдено от голямо количество клинични проучвания, като това се наблюдава при различни пациенти (жени с менопауза; пациенти с нервни разстройства; деца с хиперактивност, която също се явява причина за неспокоен сън). Двойно-рандомизираните проучвания с жени в менопауза са важни, защото инсомнията, сънната апнея, депресията и нервността са общи симптоми, които засягат жените в менопаузата, а маточината има позитивно влияние върху всички тях. 

Изключително важен е и ефектът при деца, именно защото маточината има меко действие и не води до зависимост. Това е сериозно предимство спрямо по-тежките алтернативни медицински препарати, които все по-често се изписват в ранна възраст, а имат ефект върху развитието на детето. Испанска статия, публикувана през 2001 г., документира употребата на маточината при хиперактивни деца с неустойчиво внимание.

Главоболие 

Влиянието на рецепторите, както и комплектът от спазмолитични (против спазми) съставки в маточината я правят изключително пдоходяща при главоболие. Резултатите са особено позитивни, в случаите, когато главоболието се дължи на мускулни схващания. Успокояващите способности на билката могат да облекчат схващания, както и да спомогнат притока на кръв към главата. Други проучвания сочат благоприятния ефект на билката при главоболие, предизвикано от нервно напрежение и стрес. 

Стомашни проблеми 

Маточината има изявено благоприятно действие при широк спектър от проблеми с храносмилането като разстроен стомах, подуване, газове, повръщане, колики, болки и т.н. 

Този ефект се потвърждава с все повече проучвания, особено при разстроен стомах, синдром на раздразнени черва и рефлукс. Това се дължи на допълнителните съставки, освен розмариновата киселина, които включват цитрал, линалол, гераниол и др., като всички те имат спазмолитично (против спазми) и карминативно (против газове) действие. В множество проучвания маточината има значително по-изявено действие за лекуването на диспепсия и синдром на раздразнените черва спрямо плацебо. Освен това има проучвания, които показват, че тя улеснява храносмилането. 

Множество експерименти са показали категорично възможностите на растението да облекчава коремни спазми и да подпомага храносмилането. Лошото храносмилане е една от най-честите причини за трудно заспиване.

Спазмолитичното действие има и много добър ефект срещу облекчаване на менструални крампи и предменструален синдром. Проучване показва, че при 100 гимназиални ученички в рамките на 3 месеца има значително по-малко изявени болки в групата, която е приемала маточина. 

Противовирусно 

Това се дължи на противовирусното действие на розмариновата киселина върху някои вируси, като ин витро тестове показват, че се наблюдава ефект върху аденовируси (причинители на настинка), херпес симплекс 1, хепатит Б (незадълбочено изследване) и дори някои генитални вируси. Маточината има традиция в използването против херпеси.  Нанасянето на балсам от маточина върху мястото, заразено с вируса, спомага за по-бързо и качествено възстановяване, особено ако бъде нанесено в ранен стадий. Сериозно проучване показва, че балсамът успява да предотварти между 80 и 96% от резистентните към лекарства форми на херпес симплекс 1. Това е окуражително в случаи, когато не помагат нормалните лекарства. Поставянето на балсам от маточина може и да удължи интервалите между прояви на херпес.

Алцхаймер 

Някои изследвания показват, че приемането на маточина в продължение на 4 месеца намалява възбудата и подобрява симптомите на лека до умерена форма на Алцхаймер. Също така, ранните изследвания показват, че прилагането на лосион, съдържащ етерични масла от маточина на лицето и ръцете на хората с деменция, намалява възбудата. Въпреки това, други изследвания не са открили полза.

Проучвания в ранен стадий показват, че цитралът в екстракта от маточина може да инхибира холинестеразата (ензим, който се синтезира в черния дроб), които се афектира от лекарствата донепезил, ривастигмин и галантамин, използвани за лечение на Алцхаймер. По този начин се намалява образуването на плаки в мозъка, свързани с напредването на болестта.

Едно ранно проучване от Иран съобщава, че четиримесечен прием на екстракт от маточина е леко по-ефективно от плацебо средство за подобряване на разпознаваемите функции и щетите от деменцията при хора с лека до умерена болест на Алцхаймер.

Тези резултати все още не са възпроизведени в друго проучване.

Странични ефекти 

Като цяло, маточината се счита за безопасна, особено при не особено дълга употреба. Все пак приемът на свръхголеми дози може да се асоциира с главоболие, замайване, подуване, стомашни незразположения и дори раздразнение. Все пак е важно да се отбележи, че става въпрос за многократно надвишаване на разумните дози, за да се постигнат нежелани ефекти. 

Не е препоръчително билката да се спира рязко при проблеми от порядъка на паника, нервност и т.н. Правилният начин е постепенно да се намалява и бавно да се спре, за да се избегне рязка промяна и повторно колебание в настроението.  

Някои хора могат да развият форма на алергия, позната като контактен дерматит. Това може да се случи при нанасяне на балсам от маточина по кожата. Правилният подход при употреба на балсам е да се нанесе първо малко пред мишницата да се изчака да се види дали има зачервяване, обрив или някакво раздразнение. Ако нищо не се случи, в такъв случаи, може да се употребява без притеснения. Сериозните алергии при употреба на маточина са изключителна рядкост. 

Маточината е билка, която е позната на човека и присъства в ежедневната му употреба от хиляди години. Нейната широка апликация води до масовото й култивиране и разпространяване из целия свят. Букетът от етерични масла и полезни съставки на меките и приятни на мирис листа я правят полезна, както в медицината, така и в хранително-вкусовата промишленост. Цитрусовият приятен аромат я прави изключително подходяща, както за мирис, така и за вкус в напитки, десерти и т.н.

Употребата й в медицината се дължи на нейния успокояващ ефект върху нервната система, мускулите и серотонина, което спомага срещу колебания в настроението, нервност, депресия, психически проблеми, безсъние, хиперактивност при деца. Нейното спазмолитично действие (против спазми) я прави подходяща при проблеми с корема, менструални болки, главоболие и т.н. Комбинацията от нейните действия е полезна за лекуване и подобряване на симптоми на сериозни заболявания (включително и психически). Билката е изключително подходяща и за съпъстваща терапия, заради мекия й ефект и безопасност. Билката цялостно се счита за безопасна за употреба, въпреки че трябва да се внимава при рязко спиране или интензивна употреба в дълъг период, при проблеми с щитовидната жлеза, или при наближаване на операция.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: