Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тази лечебна билка чисти дома от негативна енергия, гони стреса и безсънието
Автор: Екип Varna24.bg 15:19 / 28.12.2023Коментари (0)810
©
Една билка надеждно защитава дома от негативни енергии, почиства пространството не само от лошата енергия. Отдавна свързана с лятното слънцестоене и кръстена на Св. Йоан Кръстител, тази ярко жълта билка има способността да създава щит срещу злонамерени сили.

Предците ни са палели стръкове жълт кантарион в домовете си. Използвали са го вместо тамян. Но освен с това свое свойство, коментираното лечебно растение е известно и със своя лечебен потенциал.

Лечебни свойства на жълтия кантарион

Лечебната сила на жълтия кантарион се цени не само в народната, но и в официалната медицина. Като лекарствени суровини се използват жълти цветя, събрани по време на активен цъфтеж. В пресен или изсушен вид те имат терапевтичен ефект в няколко посоки наведнъж, така че могат да се използват за лечение на различни заболявания.

Полезни свойства на жълтия кантарион:

 - Антибактериално и регенериращо. Растението е активно срещу грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, включително Staphylococcus aureus. Действа като бактериостатичен антибиотик - спира растежа и размножаването на бактерии при лечение на малки нагноявания и инфектирани рани. В същото време засилва регенеративните способности на тъканите. Увредената кожа зараства по-бързо. За лечение можете да използвате настойка от сухи цветя или фармацевтичен антисептичен разтвор.

 - Противовъзпалително. При възпалителни заболявания на устната кухина (гингивит, стоматит) изплакването с отвара от билката жълт кантарион помага да се спре развитието на възпалението и да се намали подуването на лигавицата. Противовъзпалителните свойства на растението са търсени в гинекологията (като допълнителна терапия за салпингоофорит).

 - Невропротективно. Този ефект се дължи на способността на растението да блокира обратното захващане на катехоламини (адреналин, допамин). Във фармакологията жълтият кантарион се използва за производство на естествени антидепресанти и седативи. Те се предписват при тревожни състояния, психо-емоционална нестабилност, безсъние, психо-вегетативни разстройства и при комплексно лечение на шизофрения.

 - Ангиопротективно. Компонентите на растението укрепват съдовите стени, повишават съдовия тонус, което подобрява притока на кръв и кръвоснабдяването на вътрешните органи, според изданието The Health Site.

 - Диуретично. Под формата на таблетки лекарството се предписва като билков диуретик в началния стадий на развитие на уролитиаза.

 - Холеретично. Отвара или инфузия от цветя на растението подобрява изтичането на жлъчка и нормализира работата на жлъчния мехур. Използва се при заболявания на хепатобилиарната система (холецистит, хепатит, холангит).

 - Противопаразитно. Заедно с фармацевтичните препарати за глисти, лечебната отвара се използва като спомагателно противоглистно средство при лечението на хелминтиаза.

 - Отхрачващо средство. Билковата отвара има двоен противокашличен ефект - разрежда храчките при суха кашлица и помага за отделянето на храчките при влажна кашлица.

 - Спазмолитично. Билковата отвара облекчава спазмите на стомашно-чревния тракт и подобрява перисталтиката. В гастроентерологията се предписва като допълнение към лечението на хипоациден гастрит, чревна атония, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

В козметологията водни и алкохолни разтвори на растението се използват за подобряване на състоянието на кожата при акне, розацея и себорея. Маслото от жълт цвят омекотява загрубялата кожа и лекува напукани пети. Жълтият кантарион се включва в много хигиенни продукти , както и в продукти за грижа за кожата и косата – лосиони, кремове, шампоани, пасти за зъби, пише actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: