Тази ядка е щит срещу десетки заболявания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:31 / 23.04.2024
961
Някои храни, които ядем често, когато се добавят редовно към нашата диета, имат много благоприятни ефекти върху тялото ни, за които може дори да не подозираме. Орехите са един от тези продукти, които са като щит срещу десетки заболявания, включително и "лошия" холестерол. През последните години изследванията за ползите от консумацията им показват много ефективни резултати. 

Този продукт е повече от лека закуска и се отличава със своите възстановяващи свойства, когато се консумира ежедневно. Ето какви са невероятните ползи от орехите, според здравния портал The Health Site. Те са богат източник на антиоксиданти и са известни с това, че имат по-високи нива на антиоксиданти от другите ядки. Съдържат витамин Е и растително съединение, наречено полифенол. 

Малко проучване при здрави възрастни установи, че яденето на орехи, предотвратява окислителното увреждане след хранене на "лошия“ холестерол (LDL), съобщава здравният портал. За целта е необходимо да се консумират няколко ореха след ставане от сън. Натрупването на "лош" холестерол в кръвоносните съдове може да доведе до атеросклероза. Следователно яденето на орехи може да бъде един от най-здравословните варианти в това отношение. По-богатото съдържание на омега-3 в орехите в сравнение с другите ядки също прави този продукт една от най-здравословните храни. 

Порция от 28 грама съдържа 2,5 грама омега-3. Полифенолите в орехите могат да помогнат в борбата с възпалението. Подгрупата полифеноли в орехите, наречени елагитанини, могат да намалят възпалението. Омега-3 мазнините от растения, включително орехи, се наричат ​​алфа-линоленова киселина (ALA). Това е основна мазнина, която трябва да получаваме от нашата диета. Според Института по медицина, адекватният прием на ALA варира от 1,1 до 1,6 грама. 

Една порция орехи обаче ще задоволи тази нужда. Изследванията показват, че всеки грам ALA, консумиран на ден, намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания с 10%. Възпалението е важен отговор в основата на много заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, болест на Алцхаймер и рак, пише actualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Новинар на bTV стана "Мис ТВ чар"
Гърдева за Алек: Той е слаб мъж, майка му го кастрира!
Карбовски за финала на "Ергенът": Две булки чакат, а той си избра...
Световноизвестен музикант си търси къща във Варна, вдигна наздрав...
Селин Дион към легендарна рок банда: Вие разтърсихте нашия свят
Шеф Токев: В затвора готвех боб чорба 3-4 пъти седмично. С внучка...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).