Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Телескопът "Хъбъл" откри огромно планетарно "бебе"
Автор: Екип Varna24.bg 14:34 / 05.04.2022Коментари (0)701
© Twitter
Американската космическа агенция (НАСА) обяви, че космическият телескоп "Хъбъл" и наземният телескоп "Субару" в Хавай са заснели газова протопланета, чиято маса е 9 пъти по-голяма от тази на Юпитер. Това е най-младата протопланета, откривана някога.

Това е огромно планетарно "бебе", което все още е в "утробата", близо до младата звезда AB Aurigae, която има 2,5 пъти по-голяма маса от тази на Слънцето, 60 пъти по-ярка е и е само на 2 милиона години, в сравнение с около 4,6 милиарда години на нашата Слънчева система. Екзопланетата и нейната звезда се намират в съзвездието Ениохус, на около 508 светлинни години от Земята.

До момента са потвърдени повече от 5000 екзопланети и според НАСА AB Aur b е една от най-големите открити. Размерът ѝ е такъв, че може да се счита не за планета, а за кафяво джудже - междинна категория между нормална звезда и планета.

Досега планети в процес на формиране, т.е. протопланети, са наблюдавани само около друга звезда. Почти всички известни екзопланети се движат на разстояние от своята звезда, пропорционално на разстоянието Слънце-Нептун. Но AB Aur b се движи по орбита, три пъти по-голяма от тази на Посейдон и 93 пъти по-голяма от разстоянието Земя-Слънце, според Ройтерс.

Изглежда, че ембрионалната планета се развива по начин, различен от сегашната теория за това как се създават газови гиганти като Юпитер.

Създаваната планета, разположена в огромен "майчин" протопланетарен диск от прах и газ, кара учените да заключат, че има повече от един начин за създаване на планети от юпитеров тип. "Природата е интелигентна и може да създава планети по няколко различни начина", казва водещият изследовател, астрофизикът Тейн Къри от Изследователския център "Еймс" на НАСА.

Преобладаващата теория за образуването на газови планети е тази за "възходящо развитие" чрез постепенно увеличаване на първоначалното малко каменисто планетарно ядро чрез добавяне и сливане на все повече материали и газове в матричния диск. Противоположен е процесът "отгоре-надолу", при който първоначалният голям диск около родителската звезда се охлажда и гравитацията го разчупва на едно или повече протопланетни парчета - нещо, което изглежда се е случило и с АБ. Aur b.

"Новото откритие е силна индикация, че някои планети газови гиганти биха могли да се формират чрез механизъм на нестабилност на диска", каза Алън Бос от Научния институт Карнеги във Вашингтон.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: