Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Терапевтичните свойства на любимата напитка на дамите, която присъства като задължителен елемент в не един филм
Автор: Екип Varna24.bg 15:44 / 22.05.2024Коментари (0)1292
©
За терапевтичните свойства на виното е писал най-известния древноримския лекар Гален, а Хипократ е използвал виното като успокоително и антисептично средство. Червеното вино се вписва и в християнската традиция, тъй като то символизира кръвта на Христос. Умерената консумация на вино се свързва с благоприятно влияние върху здравето, например, във Франция – по-малък процент на сърдечно-съдови заболявания, а в Кавказ – голям брой дълголетници. Не бива да пропускаме, че алкохолът и здравето едва ли са съвместими понятия. 

Ето пет благоприятни влияния от употребата на вино, базиращи се на проведени научни изследвания.

Предотвратява сърдечно-съдови заболявания и подобрява метаболизма

Експерименти, проведени от Института за биомедицински изследвания Август Пи и Суниер в Барселона, Испания, показват, че консумацията на отлежало сухо бяло вино намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Ефектът се дължи на възстановяването на ендотелните клетки, които "облицоват“ кръвоносните съдове, като по този начин се осигурява по-добра кардиозащита. В допълнение, умерената консумация на такова вино намалява броя на възпалителните клетки и провъзпалителните биомаркери. Между другото, при джина, който също е изследван на тези тестове, не са открити такива свойства.

Може би тези свойства на виното обясняват факта, че французите, които традиционно употребяват вино и имат много животински мазнини в хранителния си режим, а кръвните им нива са с високо съдържание на холестерол, рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и хипертония.

Друго изследване, проведено от израелски и американски учени, е включвало пациенти с диабет втори тип. Те били разделени на три групи – консумиращи червено вино, бяло вино и минерална вода. Експериментът се провел в продължение на две години. След приключването му било установено, че най-голямо подобрение в контрола на липидите и глюкозата се наблюдавало при тези, които пиели червено вино. На второ място били тези, които пиели бяло вино. При тях също се наблюдавали подобрения, но в по-малка степен. В допълнение, при тази група хора не се наблюдавало високо кръвно налягане и чернодробната функция не се влошавала.

Подобрява се функционирането на белите дробове

Учени от Университета в Бъфало провели изследване, в което участвали 1555 човека. Всеки от тях бил оценен за степен на консумация на алкохол и вкусови предпочитания. В резултат на това учените установили, че пиещите вино имат най-високата концентрация на защитни антиоксиданти в кръвта си. Както отбелязват учените, това се дължи на функционирането на белите дробове.

Освен това хората, които са консумирали сухо вино, са имали по-добри други показатели, показващи функционирането на белите дробове, които от своя страна влияели на продължителността на живот. Като допълнение учените констатирали подобрена функционалност на сърдечно-съдовата система.

Подобряване функционирането на бъбреците

Италиански изследователи установили, че кафеената киселина, която се съдържа в в бялото вино, има положителен ефект върху бъбречната функция. Те също така открили положителен ефект, който малки дози от кафеена киселина оказват върху ендотелните увреждания. Този ефект се свърва с оксидативния стрес.

Подобряват се когнитивните функции

Изследвания показват, че специфичните антиоксиданти, открити в сухото вино, предотвратяват намаляването на когнитивните функции. Резултатите от едно такова изследване са публикувани в списанието Nutritional Biochemistry. Експериментът се е провел върху мишки в продължение на два месеца. Било установено, че хранителен режим, обогатен с бяло вино, намалявал вероятността мишките да развият когнитивните проблеми, причиняващи болестта на Алцхаймер.

Антисептични и антибактериологични свойства

Хипократ е бил прав, защото сухото вино наистина има потресаващи антисептични свойства. В рамките на пет минути всички патогени на тиф умират в него, а патогените на холера не могат да оцелеят даже в доста разредено вино. Именно заради това в древна Гърция и древен Рим са добавяли вино към водата, за да я дезинфекцират. Този ефект се дължи на наличието на танини във виното.

Колко сухо вино можете да пиете на ден

Това е един от най-спорните въпроси колко вино може да се употребява за да не се вреди на здравето. Лекари препоръчват на жените да пият не повече от една чаша на ден, а за мъжете са приемливи 2-3 чаши. Това е оптималното количество, което учените дори приравняват на час тренировка във фитнеса. Учени от канадския университет в Алберта установили, че да изпиеш чаша червено вино е толкова здравословно, колкото един час, прекаран във фитнеса. Тайната на този положителен ефект на виното върху организма се крие в съединението ресвератрол. Този естествен фитоалексин повишава работоспособността, подобрява сърдечната функция чрез увеличаване на сърдечната честота и укрепва мускулите, което всъщност е равно на резултатите от посещението на фитнес. В допълнение към всичко посочено по-горе, ресвератролът също така регулира нивата на кръвната захар и има ефекти, забавящи стареенето.

Естествено доводите на противниците на алкохола също така могат да бъдат доста убедителни. Но както с много други неща на този свят важна е умереността. Така че в тези студени зимни дни няколко чаши хубаво червено вино, гарнирано с подходящи мезета и приятна компания ви гарантира, ако не полза, то поне незабравимо изживяване. Остава въпросът да се спре навреме.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: