Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Той е легендарен футболист и съветник на Зеленски, а днес има повод да вдигне наздравица
Автор: Цвети Христова 16:11 / 29.09.2023Коментари (0)741
Загадката на Sofia24.bg е свързана с един от най-добрите нападателите в историята на футбола. Той е рекордьор по реализирани попадения за  националния отбор на Украйна. Познахте ли го? Става въпрос за Андрий Шевченко, който се превърна в световната звезда, докато играеше за отбора на италианския Милан. Той преминава при "росонерите" през 1999 година и остава в Милано до 2006 година. С "червено-черния" екип реализира 175 гола. С Милан той печели всички турнири на клубно ниво и става носител на "Златната топка" за 2004 година.

Андрий е роден на 29 септември 1976 г. Шева дебютира за първия отбор на Динамо (Киев) на 8 ноември 1994 г. срещу Шахтьор. На 1 декември вкарва първия си гол за тима срещу Днепър. С киевчани той постига големи успехи. През 1999 г. Шева преминава в Милан за 26 млн. долара и още в първия си сезон става голмайстор на Серия А с 24 гола. В следващия сезон отново отбеляза същия брой попадения. 

Андрий печели Шампионската лига през 2003 година, като на финала срещу Ювентус, след като негов гол е отменен в редовното време, отбелязва победната пета дузпа за Милан. През същата година печели и Купата на Италия и Суперкупата на Европа. 

През 2006 година подобрява рекорда за най-скъп трансфер в английската Висша лига след като е привлечен от Челси за 44 милиона евро. В Лондон обаче не му върви, защото в 48 мача реализира 9 попадения.

През лятото на 2008 г. Шевченко се завръща под наем в Милан, но е далеч от най-добрите си дни. Изиграва 18 мача за първество, като само в един от тях започва като титуляр. През август 2009 г. е договорът му с Челси изтича и той се завръща в Динамо Киев. На 28 юли 2012 г. Шевченко официално слага край на своята кариера във футбола.

С Украйна играе на Световно първенство в Германия през 2006 г. и на Европейското първенство в Полша и Украйна през 2012 г. Той е футболистът с най-много голове за Украйна – 48. Любопитно е, че той е едновременно най-младият и най-възрастният голмайстор в националния отбор. Избиран шест пъти за "Футболист на годината" в Украйна. Шевченко е смятан за най-добрия футболист на своята родина за всички времена. Бил е старши-треньор на националния отбор на Украйна и на италиянския Дженоа.

Той е примерен съпруг и семеен мъж. Андрий Шевченко и съпругата му Кирстен, която е бивш модел, имат четири сина. Двамата се женени от юли 2004 година.

Андрий Шевченко беше назначен за независим съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Тази новина беше публикувана и на сайта на президента на Украйна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Неправилно паркиране във Варна
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: