Той е легендарен футболист и съветник на Зеленски, а днес има повод да вдигне наздравица

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
16:11 / 29.09.2023
754
Загадката на Sofia24.bg е свързана с един от най-добрите нападателите в историята на футбола. Той е рекордьор по реализирани попадения за  националния отбор на Украйна. Познахте ли го? Става въпрос за Андрий Шевченко, който се превърна в световната звезда, докато играеше за отбора на италианския Милан. Той преминава при "росонерите" през 1999 година и остава в Милано до 2006 година. С "червено-черния" екип реализира 175 гола. С Милан той печели всички турнири на клубно ниво и става носител на "Златната топка" за 2004 година.

Андрий е роден на 29 септември 1976 г. Шева дебютира за първия отбор на Динамо (Киев) на 8 ноември 1994 г. срещу Шахтьор. На 1 декември вкарва първия си гол за тима срещу Днепър. С киевчани той постига големи успехи. През 1999 г. Шева преминава в Милан за 26 млн. долара и още в първия си сезон става голмайстор на Серия А с 24 гола. В следващия сезон отново отбеляза същия брой попадения. 

Андрий печели Шампионската лига през 2003 година, като на финала срещу Ювентус, след като негов гол е отменен в редовното време, отбелязва победната пета дузпа за Милан. През същата година печели и Купата на Италия и Суперкупата на Европа. 

През 2006 година подобрява рекорда за най-скъп трансфер в английската Висша лига след като е привлечен от Челси за 44 милиона евро. В Лондон обаче не му върви, защото в 48 мача реализира 9 попадения.

През лятото на 2008 г. Шевченко се завръща под наем в Милан, но е далеч от най-добрите си дни. Изиграва 18 мача за първество, като само в един от тях започва като титуляр. През август 2009 г. е договорът му с Челси изтича и той се завръща в Динамо Киев. На 28 юли 2012 г. Шевченко официално слага край на своята кариера във футбола.

С Украйна играе на Световно първенство в Германия през 2006 г. и на Европейското първенство в Полша и Украйна през 2012 г. Той е футболистът с най-много голове за Украйна – 48. Любопитно е, че той е едновременно най-младият и най-възрастният голмайстор в националния отбор. Избиран шест пъти за "Футболист на годината" в Украйна. Шевченко е смятан за най-добрия футболист на своята родина за всички времена. Бил е старши-треньор на националния отбор на Украйна и на италиянския Дженоа.

Той е примерен съпруг и семеен мъж. Андрий Шевченко и съпругата му Кирстен, която е бивш модел, имат четири сина. Двамата се женени от юли 2004 година.

Андрий Шевченко беше назначен за независим съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Тази новина беше публикувана и на сайта на президента на Украйна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ръководителят на конкурса "Мис България" с официално писмо, в кое...
Изживей лятото с хитова музика, филмови предизвикателства и супер...
Вижте как хора пазят автомобилите си от градушка с подръчни издел...
Варненци готови за плаж, живакът скача до летни температури
Кремена Димитрова: Имаме дълг към сегашното поколение да му покаж...
Днес денят е шести, месецът също е шести – какво означава това сп...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).