Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Той е упорит "дразнител", но е и много полезен
Автор: Йоланда Пелова 16:20 / 19.01.2024Коментари (0)3226
©
През пролетта природата се събужда и всичко разцъфва, а с наближаване на лятото идва и моментът, в който трябва да засадите любимите си зеленчуци. Естествено неприятните плевели не закъсняват и нападат вашите култури, опитвайки се да спрат процеса им на озряване.

Щирът е един от най-често срещаните плевели, които ще откриете във вашата градина, но преди да го изтръгнете от земята и да го изхвърлите, се замислете с какво може да ви е полезен.

В тази статия ще ви запознаем с може би изненадващите за вас ползи от това растение. Ще научите какви са различията между видовете му, полезните му свойства и как то може да повлияе благоприятно на вашия организъм.

Щирът, още известен като амарант или куча лобода, е вид тревисно растение от рода Щирови (Amarantus). Расте едногодишно през късната пролет и има четири разновидности, като най-познат на всички е обикновеният щир. Растението принадлежи към плевелите по окопните пролетни полски и зеленчукови култури. Също така заплевелява необработени стърнища, трайни насаждения и разредени многогодишни тревни полета.

Щирът се счита и за фуражна култура и затова е подходящ за храна на селскостопански животни. Намира приложение и в кулинарията. В зависимост от неговия вид, листата му може да се използват като заместител на зелении като спанак, а семената могат да се консумират по същия начин като булгура. Освен това благодарение на полезните му свойства, за които ще ви разкажем малко по-късно, растението се използва и в народната медицина.

Видове щир



Съществуват четири вида щир, които се различават по това как изглеждат, предназначението им и къде най-често се срещат. Ето и кои са те:

Обикновен щир 

Обикновеният щир е плевелно растение, което се появява през късната пролет. Докато е още младо, листата му може да се консумират от хората като заместител на спанака, а след варене семената му наподобяват булгур. Използва се за фуражна храна за птици, но се яде и от свинете. Най-често се среща около селскостопански култури, трайни насаждения и необработвани стърнища.

Бял щир 



Белият щир е също плевелно растение, което се среща най-често около окопни селскостопански култури и се пасе от домашните животни. Съществуват и декоративни видове от него и може да се отглежда като саксийно растение.

Опашат щир

Така нареченият опашат щир се отглежда с декоративна цел. Поради красивите му дълги увиснали съцветия, този вид е често предпочитан за озеленяване на градини. Среща се в различни цветове, от които червено, бяло, жълто или комбинация от два цвята. Може да се изсуши и да се използва като зимен букет.

Метличест щир 

Метличестият щир има приложение в кулинарията, медицината или като декорация. Семената му може да се използват като подправка за овкусяване на различни ястия, но са подходящи и за фураж за птици. Свинете също са любители на този вид. От друга страна, съцветията му са силно разклонени и поради тази причина се използва за декорация. Метличестият щир е богат на полезни вещества, което го прави подходящ за употреба в народната медицина.

Растението щир е богато на ценни хранителни вещества, които оказват положително влияние върху организма. Той има качеството да подобрява нивата на показателите в кръвта, както и значително да подобрява изпълнението на различни процеси в организма. Ето и част от начините, по които щирът влияе на тялото:

1. Дава енергия

Тялото се нуждае от достатъчно количество енергия, за да функционира правилно и вие да се чувствате добре. От вас зависи по какъв начин и от какво ще си я набавите. Щирът може да енергизира тялото благодарение на полезните хранителни вещества, които съдържа. Част от тях са протеин, въглехидрати, минерали и различни витамини, от които втамини А, B, C и K.

2. Влияе благоприятно на храносмилането

Високото съдържание на протеин и фибри в амаранта стимулира храносмилането, подпомага дейността на червата и предпазва от заболявания на стомашно-чревния тракт. Употребата му се препоръчва и за хора, които имат проблеми със стомаха, или са предразположени към такива.

3. Понижава нивата на холестерол в организма

Прекалено голямото количество на холестерол в кръвта може да доведе до сериозни проблеми в сърдечно-съдовата система, а понякога и до фатален край. Ето защо е препоръчително да приемате щир, независимо под каква форма. Той е богат на едно от основните натурални средства за понижаване на холестерола, а именно витамин Е.

4. Подобрява зрението

Ако имате проблеми със зрението е хубаво да приемате храна, богата на витамин А и С, защото тези витамини имат свойството да подобряват зрението. Щирът е точно такова растение, което може да ви снабди с тях.

5. Има антиоксидантно действие

Щирът притежава силни антиоксидантни, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Това го прави идеалния избор за борбата със свободните радикали в организма. Тяхното елиминиране лекува инфекциите в тялото, прави кожата по-чиста и намалява възпаленията, пише zdravevino.bg.

Щирът е растение, което намира приложение в медицината както външно, така и вътрешно, защото има много от лечебните свойства, характерни за билките. Освен това може да се използва и в кулинарията.

Колкото и полезни свойства да има щирът, той също може да навреди на вашето здраве. Хората, страдащи от проблеми с бъбреците, появата на камъни в тях или пикочния мехур, не бива да консумират семената на растението в суров вид. Същото важи и за хора със слаба храносмилателна система, защото организмът им няма да успее да ги храносмели правилно, а това може да доведе до по-сериозни проблеми.

Въпреки че приемът на щир се препоръчва за диабетиците, ако се прекали с него, може да се получи рязко понижаване на инсулина в кръвта, а това не е здравословно за организма. От друга страна, лизинът е аминокиселина, която увеличава усвояването на калций, което може да доведе до повишеното наличие на този елемент в организма, а както липсата, така и прекаленото количество е вредно за тялото. Също така консумацията на зърнени култури не се препоръчва при бременни или майки, които все още кърмят своите деца.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: