Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Топ 10 на страните с най-високи заплати през 2016 г.
Автор: Екип Varna24.bg 16:27 / 21.12.2016Коментари (2)1302
©
Всяка една страна има свой стандарт на живот, очаквано ниво на заплащане и цена на потребителската кошница. Сравнението на средното ниво на заплатите в различните страни не показва реалното финансово състояние на жителите им.

Например Австралия е известна с доста високата минимална заплата, но разходите за живот също са доста солени.

Понякога ни се струва, че в скандинавските страни заплатите са високи, но скъпоструващите социални програми изискват плащане на високи данъци.

И така, представяме ви топ 10 страни с най-високи заплати през 2016 г. Класацията ще ви даде повече информация за икономиката им.

10. Белгия
Средна заплата - 48 093 долара годишно
Белгия има силна и диверсифицирана икономика и задоволително висока, в сравнение с други европейски страни, средна заплата. По обем на БВП Белгия заема 25-о място в света.

Основно преимущество на страната са изгодите, които получават работниците. Например, те разполагат с повече дни отпуск, отколкото американските им колеги.

Заплатите в Белгия се изплащат ежемесечно, като редовно се индексират. Това означава, че правителството всяка година увеличава заплатите пропорционално на ръста на цените на типичните продукти.

9. Канада
Средна заплата - 48 164 долара годишно
Канадската икономика е една от най-големите в света. Това е напълно логично, като имаме предвид територията на страната. Освен това Канада е една от малкото развити страни, които принадлежат към кръга на едрите износители на нефт.

Държавата е богата на природни ресурси и е един от лидерите в света на пазара на нефт и горска промишленост.

В последно време обаче икономиката й страда поради понижаването на цената на нефта и в частност от девалвацията на местния долар.

Канада е втората страна в света по доказани петролни залежи - след Саудитска Арабия. Страната може да се похвали с развита рибна промишленост и като един от световните лидери в областта на разработването на софтуер и видеоигри.

Високите заплати в Канада се съпровождат от големи данъци. Данъчните постъпления осигуряват на всички жители на страната безплатно здравеопазване и други социални придобивки.

8. Дания
Средна заплата - 49 589 долара годишно
Дания има силна и разнообразна икономика. Това обяснява високия стандарт на живот. Подобно на други скандинавски странии, тук има и високи данъци.
Данъчните постъпления се използват за финансиране на програми за здравеопазване, образование и социални програми за защита на гражданите с ниски доходи.

В Дания няма минимална заплата, но страната не се и нуждае от такава. Тук е налице най-ниската диференциация на доходите в цял свят.

Разнообразието в датската икономика и високите заплати превръщат страната в една от най-привлекателните за работа. Освен това Дания няма държавен дълг.

7. Холандия
Средна заплата - 51 003 долара годишно
Холандия е една от най-богатите страни в света по показател БВП на глава от населението. Това означава, че тук заплатите са високи.

Подобна на Дания, в Холандия данъците са високи, както и социалните осигуровки. Това позволява на правителството да осигурява на своите жители редица безплатни услуги. 

Икономиката на Холандия е силна и разообразна. В основата й е международната търговия със страни като Германия и Англия.

В Холандия се намира и най-голямото пристанище в Европа. Икономиката е отворена и се характеризира с ниско ниво на инфлация и безработица.
Друг фактор в полза на страната - 35-часова работна седмица.

6. Австралия
Средна заплата - 51 148 долара годишно
Австралия се слави с висока минимална заплата, която възлиза на 17 долара на час. Това е най-високото ниво на минимална заплата в цял свят.

Освен това работната седмица е 35-часова.
Австралийската икономика заема 12-о място в света по обем на БВП и 5-о място по показател БВП на глава от населението.

Икономиката на страната се базира на сферата на обслужването. Австралия е голям износител на храна, нефт и др. Почти не купува храна от другите страни.

5. Норвегия
Средна заплата - 51 718 долара годишно
Норвегия е богата на природни ресурси. Тук има много нефт, гори и други.

В Норвегия данъците са високи, а като резултат жителите имат достъп до безплатно здравеопазване и висше образование.

Нивото на безработица в страната е ниско. Постоянно има ръст на продуктивността. За това допринася 30-часовата работна седмица. Благодарение на нея работниците имат време за свободни занимания.

4. Ирландия
Средна заплата- 53 286 долара годишно
Ирландия е известна с качеството на живот и като една от най-отворените икономики на света. Основен акцент поставя на технологичната промишленост.

3. Швейцария
Средна заплата - 57 082 долара годишно
Когато говорим за Швейцария, първо се сещаме за качествените стоки и услуги, които страната изнася.
Икономиката й се базира на производството - фармацевтични продукти, часовници, измервателни прибори, музикални инструменти и т.н.

Разбира се, в основата на икономиката стои и банковата сфера. Чуждестранните инвестиции представляват един от важните стълбове в нея. Развит е и туризмът.

Швейцария се смята за една от най-иновативните икономики в света. Тук срещаме един от най-високите показатели на БВП на глава от населението, ниско ниво на безработицата и почти винаги балансиран бюджет.

2. САЩ
Средна заплата - 57 138 долара годишно
Не е тайна, че САЩ е най-голямата икономика и най-богатата страна в света. САЩ е сред най-големите износители на нефт и световен лидер на фондовия пазар.

Американците имат най-големия чист доход на света, но нямат свободно време, през което да му се радват. Работната седмица е 44-часова.

По ниво на данъците можем да я сравним с Канада, Австралия и Англия.

Макар да е най-богатата страна в света, в САЩ се наблюдава най-голяма диференциация на доходите.

1. Люксембург
Средна заплата - 61 511 долара годишно
Люксембург е най-малката държава в списъка - и по територия, и по брой жители. Икономиката й се базира на банковата сфера и инвестициите. Това е вторият в света инвестиционен център след САЩ.

Много интернет-гиганти, сред които Amazon и Skype, избраха Люксембург в качеството на своя резиденция. В страната все още се произвеждат различни изделия от каучук, а също така и промишлено оборудване.

Данъците могат да се сравнят по ниво с тези в Норвегия и Дания. Това означава, че макар тук средната заплата да е най-висока, Люксембург не е лидер по показател чист доход.

Източник: profit.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Нещо не виждам в списъкът блянът на всички БГ комуняги - Русия. Нали уж най-голямата, най-много природни богатства, с най-честният и справедлив лидер?
+4
 
 
Изглежда просто като гледаш списъка - свободен пазар и добра съдебна система. Другото си идва на място след това.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: