Топката, с която Марадона отбеляза гола с Божията ръка, ще бъде продадена на търг

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:19 / 13.10.2022
1263
Топката, с която легендата Диего Армандо Марадона вкарва гола с Божията ръка срещу Англия на Световното първенство в Мексико през 1986 година, ще бъде продадена на търг. Очакваната цена, за която реликвата би трябвало да намери своя нов притежател, е между 2.8 и 3.3 милиона долара. Както е известно, това е първото попадение на гениалния аржентинец в четвъртфиналния мач, който се игра на стадион "Ацтека", като Ажентина победи Англия с 2:1. 

Това скандално попадение беше последвано от второто, което бе наречено "Голът на века". Тунизийският съдия Али Бин Насер, който ръководи срещата, е собственик на топката. Самият Бин Насер не забелязва играта с ръка при първото попадение като прехвърля вината на българина Богдан Дочев, който е страничен съдия. Самият Дочев неколкократно е обяснявал, че е съобщил на Бин Насер за нарушението, но арбитърът не реагирал.

Търгът, на който ще бъде продадена топката, ще се проведе на 16-и ноември (сряда), и е организиран от Graham Budd Auctions във Великобритания. Самият съдия смята, че сега е дошъл правилният момент, за да се раздели с топката и изрази надежда, че купувачът ще я изложи на публичен показ.

Той казва за онзи момент в Мексико преди 36 години: "Не можах да видя ситуацията съвсем ясно. Двамата футболисти, Шилтън и Марадона, бяха с гръб към мен".

"Според инструкциите на ФИФА преди турнира, аз погледнах моя помощник да ми потвърди редовността на гола. Той тръгна към централната линия и явно беше доволен, че попадението трябва да бъде зачетено. След края на мача старши треньорът на Англия Боби Робсън ми каза: "Ти свърши добра работа, но помощникът ти беше безотговорен".

Марадона, който почина през ноември 2020 година, казваше, че голът е отбелязан "малко с главата на Марадона, малко с ръката на Бога".

Организаторът на търга Греъм Бъд заяви: "Предвид историята, която е около тази топка, очакваме това наддаване да бъде изключително търсено, посетено и атрактивно, когато бъде обявено".

Припомняме, че фланелката на Диего Марадона от същия мач беше продадена през май за 8,2 милиона долара, което е нов световен рекорд за спортен артикул, съобщава БТА.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6917):
23.04.2024 Певицата Валя с подробности за своята "Рана"
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Бивш футболист отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов и братята му разказаха за уроците, които научаваме от бащите
си
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си
21.02.2024 Ники Урумов и група P.I.F. с ексклузивна премиера на песента "Обезумели" по музика на Димо
Още новини от Любопитни новини:
Ако в колата ви замирише на развалени яйца - вижте си катализатор...
Певецът Миро готви изненада
Вредно ли е готвенето на газ?
Николета Лозанова: Обратно в играта
Тези красиви жълти цветенца са природният мехлем срещу отоци и си...
Маги Халваджиян: Иде краят на капките?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).