Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Тоска" с Калуди Калудов и неговата партньорка в живота и на сцената Анна Дитри на 20 май в Операта
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 20.05.2015Коментари (0)2781
©
В най-красивия и цветен месец на годината, на 20 май от 19 часа на сцената на Варненската опера ще бъде представена една от най-любимите оперни творби за всички времена - "Тоска" от Джакомо Пучини, режисьорски прочит на Кузман Попов. В ролята на Каварадоси ще се насладим на изкуството на световноизвестния тенор, уважаван музикален педагог и Почетен гражданин на Варна Калуди Калудов. В ролята на Тоска ще се превъплъти очарователната и талантлива Анна Дитри, партньорка в живота на Калуди Калудов, неведнъж негова партньорка и на варненската оперна сцена. "Тоска" със звездното оперно семейство на 20 май несъмнено ще бъде едно прекрасно оперно събитие за нашия град.

Анна Дитри е полякиня, солистка на Държавна опера Стара Загора (2010-2014), в момента на свободна практика. Завършила е Нов Български Университет в класа по класическо пеене на Калуди Калудов. Започва своята кариера, участвайки в състав за барокова музика "Студио 27" и в "Схола Канторум Познаниенсис". Дебютира през 2005 г. в операта от Г. Ф. Хендел "Юлий Цезар". През 2009-2010 г. е солистка на Пловдивската опера. Има участия в много международни фестивали като "Вива ил канто", "Опера опен - Варшава", "Лятна градина на изкуствата", "Вечери при Телеман", "Банско Фест" и др. Най-значимите й изяви са: концерт по време на аудиенция на папа Йоан Павел II във Ватикана (2004), цикъл от концерти по случай 250 години от рождението на Моцарт (Полша, 2006), концерт в зала "Далас" (Румъния, 2008), концерти с Шуменска, Плевенска и Видинска филхармонии, концерти във Виена и в Братислава (март 2010, 2011). През февруари 2010 г. открива Годината на Шопен в България с цикъл от песни на Фредерик Шопен.

В репертоара си има следните роли из оперите на Пучини: Тоска ("Тоска"), Мими ("Бохеми"), Чо-Чо-Сан ("Мадам Бътерфлай"), Лиу ("Турандот"), Верди: Елизабет ("Дон Карло"), Леонора ("Трубадур"), Бизе: Микаела ("Кармен"), Моцарт: Графиня ("Сватбата на Фигаро"), Дона Елвира ("Дон Жуан") и др.

Калуди Калудов започва професионалната си оперна кариера през 1978 г. и оттогава досега шества триумфално по най-престижните сцени в света - Миланската скала, Виенската Щатсопера и Метрополитен опера помнят неговия красив глас. Варненци обичат своя съгражданин и с вълнение очакват всяка негова професионална изява, както в операта, така и на концертния подиум. През 2003 г. Общинският съвет на Варна му присъди званието Почетен гражданин на Варна в знак на признание за неговото изкуство и приноса му за утвърждаване престижа на българското оперно изкуство по света.

За спектакъла на "Тоска" на 20 май към Калуди Калудов и Анна Дитри ще се присъедини солистът на Държавна опера Варна Пламен Димитров, който ще изпълни ролята на Барон Скарпия. Евгений Станимиров ще пресъздаде Анджелоти, в останалите роли: Росен Рангелов, Стоян Финджиков, Петър Петров, Благовеста Статева и др.

На диригентския пулт ще приветстваме младата диригентка на Държавна опера Варна Вилиана Вълчева.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: