Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това е цветето на целувката, напук на студа - цъфти на Рождество
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 16.12.2023Коментари (1)2257
©
Най-добрите приятели на Дядо Коледа са две от най-романтичните цветя, които напук на студа цъфтят през декември. Всички сме виждали зелените къдрави листенца и яркочервени топченца в украсата за Рождество. Става дума за растението холи, популярно още като цветето на целувката, което с малко повече усилия и желание може успешно да си отглеждате на терасата в саксия. Азалията е другото чаровниче, което ще ви зарадва с разкошните си розови цветове също навръх празниците, пише "Телеграф".

Поверия

Известността на холито идва не само от коледните картички, а и от поверието, че който се озове под него в дните около Коледа, трябва да бъде целунат задължително. Това измислено предание е станало повод за началото на много романтични истории. Именно тази му популярност го превръща в едно от най-желаните растения за отглеждане в цяла Европа.

Грижи

Въпреки че изглежда прекалено екзотично за нашите ширини, грижите за холито са съвсем осъществими и растението може без проблеми да вирее у нас, твърдят специалисти по дендрология. Разковничето е да не го сеете сами, защото това наистина изисква по-квалифицирани умения, а да го вземете готово за засаждане от специализиран разсадник. Оттам нататък е важно местоположението. Холито не обича тъмнината, но го пазете от пряката слънчева светлина. Най-подходящо е да го поставите някъде, където е полусянка. Друго важно условие е да бъде на хладно. Затова и терасата е прекрасно място за холито през зимата. То цъфти или през късната есен, или в началото на зимата. Червените му топчета остават цяла зима. Важно при поливането му е да навлажнявате почвата, не листата му, допълниха майстори цветари.

Декорация

И докато холито е една от основните коледни декораци, азалията е предпочитана за романтична украса целогодишно. Розовите цветя са предпочитани не само за дома, а и са изключително разпространени в модни кафенета и реномирани ресторанти. Както и холито, азалията също цъфти през зимата. Тя също е вечнозеленорастение. Височината на прекрасното храстче достига от 60 до 250 см. Освен в розово може да цъфти също в бяло, цикламено, червено. И тя, като своето другарче холито, обича прохлада и светлина, но не и преки слънчеви лъчи. Тънкост при нея е, че се полива с престояла вода.

Климатикът им е враг

Климатикът е враг номер едно на декемврийските цветя. Дори да е вътре, а не на балкона, никога не дръжте азалията около уреда, предупреждават майстори цветари. И допълват, че имат много загинали растения именно поради тази причина. "Идват при нас и питат за съвет. Много често проблеми има при азалията. Цветето изведнъж остава като опърлено, а хората си мислят, че правят грешка в поливането му и затова съхне. Всъщност основен проблем се оказва местоположението му. Ако е близо до климатик, то ще изсъхне“, разказаха от цветарски магазин в София. В такъв случай спасението е незабавно да го поставите далеч от уреда и да бъде на светло. Поливайте лекичко, като внимавате да не прекалите. Ако не е изсъхнала напълно, със сигурност азалията има огромни шансове да оцелее и да се възстанови в пълния си разкош, успокоиха експертите.

Запасете се с препарати

Запасете се с препарати срещу вредители и болести, ако искате да нямате проблеми при отглеждането на азалията и холито, предупредиха майстори цветари. За да сте сигурни, че ще вземете най-адекватния продукт, консултирйте се с продавачите в специализираните магазини. Въпреки че е сравнително издръжливо растение, холито страда от листни въшки и паяк кърлеж. Азалията често боледува от ертицилоза, която се характеризира с потъмняване на основата на растението. Често срещана е и гъбичната инфекция церкоспорозата. С подходящи препарати всичко е обратимо, успокоиха експерти. Следете растенията си за необичайни състояния и дезинфекцирайте саксиите преди засаждане, допълниха още специалистите.



Още по темата: общо новини по темата: 309
20.03.2024 »
06.02.2024 »
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
08.01.2024 »
предишна страница [ 1/52 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.12.2023 г.
0
 
 
Има и още едно, което разцъфва за Коледа на балкона ни. Името му е: Коледниче, научно известно като Шлумбергера (Schlumbergera), е род растения, принадлежащи към семейство Кактусови (Cactaceae)[1], включително само шест вида епифитни кактуси, растящи предимно в Югоизточна Бразилия. Името на растението от рода идва от времето, когато те цъфтят, точно около празничния сезон на Коледа.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: