Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това е най-богатият хранителен източник на селен
Автор: Цвети Христова 11:59 / 19.01.2024Коментари (0)796
©
Sofia24.bg ще ви разкаже днес за бразилските орехи, които са най-богатият познат хранителен източник на селен. Този микроелемент е много важен за правилното функциониране на имунната система, участва в производството на щитовидните хормони и е известен с антиоксидантните си качества. Те са богати и на магнезий, мед и цинк. Бразилските орехи снабдяват също така човешкото тяло със здравословни мазнини, фосфор, манган и витамин Е. Всички тези витамини са важни за възпроизводството на клетките и са чудесни за здравето на мозъка. 

Тези ядки също така съдържат витамини от група В като тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин, пантотенова киселина (В3), витамин B6 (пиридоксин), омега-3 мастните киселини и вит. С и фолати. Основната част от калорийното им разпределение се пада на мазнините, предимно под формата на омега 6 мастни киселини. Поради тази причина те бързо гранясват и затова е много важно да се съхраняват на сухо, хладно и проветриво място.

Само 2-3 ядки на ден са достатъчни, за да си набавим необходимия прием на този важен микроелемент, който е много важен и за хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза. Редовната консумацията на бразилски орех помага за регулирането на хормоналните нива при хора с хипофункция на щитовидната жлеза. Ядките са добър източник на здравословни мазнини, протеини, фибри. 

Бразилските орехи помагат и за това да имаме здрави кости, защото те съдържат също така калций, желязо, калий и фосфор, които отговарят за костната плътност. 

Ядките са богати на здравословни мазнини. Това спомага за подобряване на нивата на холестерола и така намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. Фибрите пък също така повишават добрия холестерол и намаляват лошия. 

Бразилският орех е богат източник на растителен протеин. Бразилските орехи съдържат някои от най-мощните елементи в борбата срещу свободните радикали. Селенът, в комбинация с други биохимични продукти в бразилските ядки, се превръща в мощен антиоксидант. Именно този микроелемент пречи на увредените ДНК молекули да се възпроизвеждат, по този начин не позволява на туморите да се развиват.

Ядките помагат при проблеми с кожата. Консумацията на бразилски орех може да

намали възпалението, да подпомогне мозъчната функция и сърцето. Консумацията на твърде много ядки бразилски орех може да предизвика вреди. Поради тази причина е важно да не се прекалява с тях. Така че консумирайте, както вече казахме, от една до три ядки на ден. Бразилските орехи не трябва да се консумират от деца под 8 години. Бременните жени не трябва да консумират  повече от една ядка на ден.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: