Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Това не е краят на книгите" е едно великолепно интелектуално пътешествие
Автор: Цвети Тончева 10:25 / 26.02.2024Коментари (0)1129
©
"Това не е краят на книгите“ е едно великолепно интелектуално пътешествие в разговорите между двама уникални колекционери, любители на книги и автори. Това са Умберто Еко и Жан-Клод Кариер, като между тях се е настанил журналистът Жан-Филип дьо Тонак, който е замислил този формат. Това каза програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

Двамата писатели говорят по теми като "Писал ли е Христос“, "Коя е една от най-опасните книги на света“, "Кой е първият автор“, "Кой е първият, който е писал за пари“, "Кой е първият издател“, "Кога автори на книги са скандирали "Долу книгите!“, "Кои са "разрушителите“ или "трошачите“ на книги“, "Какво не са предсказали фантастите“.

Според Кариер и Еко едни от най-големите произведения на най-великите писатели най-вероятно не са стигнали до нас заради издателите. "В крайна сметка издателите мислят и като бизнесмени – кое ще се чете, защо се чете“, коментира Ива Дойчинова.

Тя цитира Умберто Еко, който казва нещо неоспоримо според нея: книгата никога няма да умре, защото е съвършено произведение. "Той казва: "Книгата е като длетото и колелото – то е съвършено, по-добро не може да стане“. Има предмети, които ние отдавна сме изхвърлили от живота си – дискетата, видеокасетата, дискът вече си отива, и дори забравяме, че такова нещо е имало. Но книгата не се е променила“, каза Ива Дойчинова.

И двамата писатели са изключителни колекционери на книги. Сред колекцията си Умберто Еко има ръкописи от ХІV век. "Но когато журналистът ги пита коя книга ще си вземат, ако в тях има пожар, Еко казва, че първото, което ще вземе, е хард диска на компютъра си, защото там е всичко, което е написал за последните 30 години“, разказа Ива Дойчинова.

Водещият на предаването Або представи "Без кръв“ на Алесандро Барико.

Историята разказва за ужасите на войната, за начина, по който мъжете и жените я преживяват, за това как възмездието може да бъде кръвно или безкръвно и за начина, по който хората си прощават. "По неговия лаконичен, красив начин Барико описва как се развиват тези емоции в човека. Той не налага нито едната, нито другата гледна точка, просто разказва“, сподели Або.

В първата част на книгата трима главорези отиват в една ферма, където търсят най-големия си враг, който трябва да убият след края на войната. Той е в имението си с двете си деца. Момчето се скрива в бараката, а момичето – под дъските на пода. Синът излиза, за да защити баща си с една пушка и двамата биват убити. Единият от главорезите повдига капандурата на пода и вижда момичето, сгушено отдолу, но не казва на останалите, че тя е там, и така й подарява живота, разказа Або.

Историята във втората част на книгата е за една възрастна дама и един продавач на лотарийни билети. "Дамата си купува билет и моли мъжа да отидат в близкото кафене и да си поговорят. Оказва се, че това е оцелялото момиченце, а възрастният мъж, който продава билетите, е главорезът, който й е подарил живота.“

Не става ясно къде и кога точно се развива действието в романа. "Това е много унигеографска книга, а аз много харесвам това, защото винаги създава едно абстрактно усещане за надвременност“, допълни Або.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: