Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това растение се използва в кулинарията, но помага при камъни в бъбреците
Автор: Екип Varna24.bg 14:02 / 15.12.2023Коментари (0)1157
©
От векове розмаринът се използва както в готвенето, така и при лекуването на различни здравословни проблеми, като камъни в бъбреците, менструални болки, както и облекчаване на симптомите предизвикани от респираторни нарушения. Широко използвана съставка е и в етеричните масла, козметичните продукти, почистващи препарати и диетичните добавки. 

Всичко се свежда до мощните съединения на растението, отговорни за неговите терапевтични способности, включително флавоноиди, терпени като урсолова киселина, олеанолова киселина, карнозна киселина и карнозол, както и фенолни съединения като кафеена и розмаринова киселина. Доказано е, че комбинацията от тези съединения проявява противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни действия, както и увеличава притока на кръв и стимулира растежа на нервите. Тези ефекти правят розмарина обещаваща терапия за различни кожни и здравословни състояния.

Проучване показва, че екстрактът от розмарин подпомага блокирането на хормона, който предизвиква загубата на коса - дихидротестостерон (DHT). Прекомерното производство на този хормон може да доведе до косопад при мъжете и жените, като въздейства на космените фоликули да се свиват, което прави косъма по-тънък и къс, пише puls.bg. Друго проучване доказва, че 6-месечно използване на розмариново масло е точно толкова ефикасно в лекуването на андрогенната алопеция (хроничен косопад при мъжете и жените, продължаващ повече от шест месеца) колкото и миноксидил, популярна съставка  използвана за стимулиране растежа на косата.

Водата с розмарин може да увеличи притока на кръв към скалпа, което осигурява кислород и жизненоважни хранителни вещества за космените фоликули. Това помага на фоликулите да получат това, от което се нуждаят за оптимален растеж. Възпалението може да попречи на растежа на косата и да причини дразнене на скалпа. Използването на вода с розмарин може да помогне за намаляване на възпалението и успокояване на скалпа.

Водата с розмарин може да защити скалпа от увреждане, причинено от свободните радикали, като UV увреждане и замърсяване, и да помогне за защита на космените фоликули от оксидативен стрес. Доказано е, че карнозната киселина, открита в розмарина, насърчава растежа на нервите, което може да помогне за съживяването на нервите около космените фоликули.

Противовъзпалителните, антибактериалните и противогъбични действия на розмарина са и причината хората, ползващи розмариновата вода да съобщават, че тя помага с лекуването и предпазването от появата на пърхот. 

Приготвянето на розмаринова вода става като розмаринът се слага във вряща вода и се оставя да къкри между 15 и 20 минути, което помага на полезните свойства на розмарина да се влеят във водата, придавайки ѝ по-тъмен цвят. Водата може да бъде използвана в продължение на седмица, като трябва да се съхранявана в хладилник, за да се предотврати бактериалният растеж.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: