Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това усмихнато момиче днес е сред най-обичаните български спортисти у нас и по света
Автор: Цвети Христова 07:56 / 18.05.2023Коментари (0)6199
На 18 май рожден ден празнува една от най-обичаните български спортистки. Тя е умна, красива, интелигентна и забавна. В професията си е целеустремена, талантлива, дисциплинирана и трудолюбива. Усмивката е нейна запазена марка, както става ясно от снимката, още от най-ранна детска възраст. Тя е родена през 1984 година в София. Познахте ли я? Sofia24.bg ви представя Ивет Лалова, която  премина по шампионски през всички трудности и препятствия, които животът й предложи. 

Свързахме се с майката на Ивет - Лилия Желева, ето какво разказа тя за Sofia24.bg. Любимото ястие на Ивет е пилешка супа. Знаете ли как Лили приготвя шампионската супа? Вижте! Тя вари пилешкото месо като добавя бурканче със зеленчуци, което сама си прави - домати, чушки и моркови. После добавя картофи и фиде. Когато супата е готова, застройва я с яйце. 

"Най-приятната изненада, която Ивет ми е правила са стихчетата и приказките, които ми пишеше. Много обичаше да чете и да пише от малка", казва майка й Лилия.

Тя признава, че хората по улиците я разпознават. Много хора знаят, че е майка на Ивет и обичат да казват: "Щом на нея си помогнала, ще помогнеш и на мен".

Лилия работи като рехабилитатор-физиотерапевт от дълги години.

Ивет много обича кучета. Когато е 5-6-годишна, семейството взима първото куче - пудел на име Блеки. После чаровната ни спринтьорка гледа американския кокер Коки. След това сърцето й е омагьосано от Болт, който се е "срещал" с легендата на атлетиката Юсейн Болт, на когото е кръстен. В момента Ива и Симоне Колио гледат унгарска визла на име Токио. Сестра й Ани пък гледа кучето Рио.

Лили Желева признава, че е поръчала букет за празника на дъщеря си, който ще й бъде доставен в Италия, където живее. 

"Искам усмивката никога да не слиза от лицето й. Тя е най-слънчевият човек, когото познавам", казва Лили и добавя: "И да помни, че няма невъзможни неща".

Известно е, че Ивет завършва средното си образование със специалност "Издателски дейности и масови комуникации“. По-късно се дипломира в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград със специалност "Международни отношения". А след това към един американски университет завършва "Невро -лингвистична психология".

Чаровната спринтьорка е единственият атлет в света, който след двугодишна травма - жестока фрактура на бедрената кост се завръща ударно, като става европейска шампионка на 100 метра. Според водещи специалисти в спортната медицина това е прецедент в световен мащаб.

"Моята история започна в София, където като малка мечтаех да стана спортист. Сега имам собствен спортен клуб", казва Ивет. 

Как започна всичко?

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио се състезава в спринта на 60, 100 и 200 метра. Европейска шампионка на 100 м в Хелзинки 2012 г., европейска шампионка в зала на 200 м. в Мадрид 2005 година. Национална рекордьорка на България на 100 м и 200 м в зала. Участва на Олимпийските игри в Атина (2004), Пекин (2008), Лондон (2012), Рио де Жанейро (2016) и Токио (2020). Тя записа рекордно за български атлет пето участие на олимпийски игри в японската столица, като сподели след старта си на 200 метра в сериите, че е изпитала радост и щастие от достигането си до Токио, а на стартовото блокче си е казала "стигнахме".

Дъщеря е на спортисти. Баща й – Мирослав Лалов е български спринтьор с лични постижения от 10,4 секунди на 100 м и 21,9 сек. на 200 м, а майка й – Лилия Лалова е състезателка по многобой. Като малка Ивет се занимава с плуване и гимнастика, а през 1996 г. започва да тренира лека атлетика при Константин Миланов, с когото се разделят през 2011 година. Неин личен треньор след това е Роберто Бономи. На 21 септември 2013 година в град Риети се омъжва за италианския спринтьор Симоне Колио, с когото са заедно от 2009 година.

Звездата й изгрява през 2003 година, за да свети най-ярко на Олимпийските игри в Атина през 2004 година

Звездата й изгрява през 2003 г. на Европейското първенство за юноши и девойки до 19 години във финландския град Тампере, където печели титлите на 100 м и 200 метра. На 19 юни 2004 г. на състезание за Купа "Европа“ в Пловдив Лалова пробягва 100-те метра за 10,77 секунди, което е нов национален рекорд и най-добър резултат в света за сезона. С това постижение тогава изравнява Ирина Привалова на 6-о място във вечната световна и на 2-рото място във вечната европейска ранглиста. На Олимпийските игри 2004 в Атина Лалова остава 4-та на 100 м и 5-а на 200 м с резултати 11,00 сек и 22,56 сек.

Контузията през 2005 година

Следващата 2005 година започва ударно за българката. През зимата в Мадрид става европейска шампионка на 200 м в зала с 22,91 стотни. Това е нов национален рекорд. В началото на летния сезон печели турнира "Златният шпайк“ в Острава с време от 11,03 стотни с които излиза на 2-ро място в годишната ранглиста. Седмица по-късно, преди старт от веригата "Супер гран при“ в Атина, Лалова чупи бедрена кост на десния крак по време на загрявката. Този инцидент я изважда от пистата за почти 2 години.

Всичко започва отначало за Ивет. Стъпка по стъпка, буквално трябва да се научи да ходи за втори път, а после и да тича. Мнозина казват, че само ако положи огромни усилия и психически не се предаде, ще може да тича и да бъде на добро ниво. "Най-бързата бяла жена", както я нарекоха още през 2004 година се завърна в атлетиката в официално състезание с победа в Белград, като след финала целуна пистата. Направи го след като счупи бедрената кост в Атина. Направи го след операцията и мъчително възстановяване, които я извадиха от спринта за две години. По-късно Ивет Лалова претърпя успешна операция за изваждане на 38-сантиметровия пирон, който бе поставен на бедрената кост на десния й крак. Заедно с него бяха извадени и поддържащите го пирони. Хирургическата интервенция продължи малко повече от три часа и отново бе извършена от гръцкия професор Николау. 

Завръщането

На мемориала "Артур Такач" в Белград Лалова изпревари само с една стотна американката Микеле Барбър и зае първото място с време 11,26 секунди. Това се случи на 29 май 2007 година. Така още на първото си състезание българката покрива норматив "А“ за Световното първенство през 2007 в Осака и за Олимпийските игри през 2008 в Пекин. Това обаче остава нейният най-силен резултат за следващите две години.

Европейската титла в Хелзинки 

На Европейското първенство в Хелзинки през 2012 г. Ивет Лалова е първа в спринта от 100 метра с 11 секунди и 28 стотни. Постижението ѝ е първата титла в късия спринт в историята на българската лека атлетика. През 2012 г. Ивет Лалова печели отличието "Атлет на България“ за 2012 г. за рекорден 4-ти път. Същата година открива собствен спортен клуб в София – "Ивет Лалова Спринт Академи“, в който предава опита си на млади таланти. 

Без колебания обаче, ако ме попитате кое е бягането, което никога няма да забравя. Знам как да ви отговоря. Като пряк очевидец на голяма част от състезанията й, както и като зрител на всички останали, най-специалното и незабравимото за мен е първото й бягане след контузията. Не, не е победата в първото официално състезание в Белград. Моето най-незабравимо бягане е първото й неофициално такова. Случи се на едно първенство за юноши и девойки в зала "Фестивална". Ивет бяга извън класирането. Това е момент, който никой от нас няма да забрави никога, а малцина успяхме да видим бягането й с очите си. Секунди, които ни показаха, че Ивет няма да се откаже и ще се върне на пистата и пак ще печели медали.

"Вярвам, че сами можем да изградим съдбата си. Никога не поставяйте граници пред себе си, защото никой не знае докъде може да стигне докато не опита да го направи", казва Ивет.

Препятствията преди Олимпийските игри в Токио

Понякога има успехи, които не се измерват в купи и медали, но са по-важни от всичко. Ивет Лалова отпадна още в сериите на 200 метра на своята рекордна пета олимпиада в Токио. Нейното време не бе достатъчно, за да продължи на полуфиналите. Въпреки това тя финишира с усмивка и написа в Instagram: “Успяхме. Стигнахме дотук! Борихме се! Състезавахме се! Показахме най-доброто! Направихме история! Срещу всички залози! След месеци на сълзи и страх. (...) И сега стоим тук на най-известните пръстени в света. Чувстваме се като победители. Защото някои неща в живота са безценни".

Така стана ясно през какво всъщност е преминала по онова време Ивет заедно със своя съпруг и треньор Симоне Колио. 20 дни преди игрите в Токио бившият италиански спринтьор влиза в болница за отстраняване на рядък невроендокринен тумор (NET) на надбъбречната жлеза. Тогава COVID-19 e в разгара си и само един човек има право да го посещава всеки ден по половин час. Затова майката на Колио отстъпва, за да може този човек да бъде Ивет. Впоследствие в Токио тя прави най-лошото си бягане.

Ето какво написа по този повод Симоне в Instagram: “Седях там, на трибуните, сам, наблюдавах я и се възхищавах на радостта, изписана на лицето й, а сърцето ми щеше да се пръсне от удоволствие. Въпреки ада, през който преминахме - физически и психически - в предишните месеци, въпреки безсънните нощи, изпълнени със страх, тя беше там! Двамата бяхме там!

Малцина знаят, че точно вечерта преди нейното състезание получихме резултата от хистологичното изследване, което потвърди, слава богу, моето възстановяване.

Тази усмивка е всичко за мен. Това е животът, който Господ продължава да ми дарява. Това е най-важното нещо, което някога съм печелил!".

Самата Ивет също призна, че тогава двамата са преминали през нещо много страшно, но нейният мъж е излязъл от него като истински шампион, а тя е разбрала, че е готова да даде живота си за него. Но това не е единственото лошо нещо, което преживяват преди Токио. Точно преди началото на сезона  спортистката разкъсва много лошо сухожилието на тазобедрената си става, и то едва няколко месеца преди надпреварата под петте преплетени кръга. Налага се да се подложи на сложна операция. Въпреки това и двамата стигат до Токио.

"Да работиш здраво за нещо, което не те интересува, се нарича стрес. Да работиш здраво за нещо, което обичаш, се нарича страст!", казва Ивет и това обяснява всичко. 

Екипът на Sofia24.bg пожелава на Ивет много здраве, щастие, късмет и успех във всяко начинание!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: