Фисетинът е вещество, което пази кръвоносните съдове. То представлява естествено съединение, което се съдържа в плодовете и зеленчуците и забавя отлагането на калций по стените на вените и артериите.
Сред неговите супер сили се посочва способността му да забави стареенето на кръвоносните съдове и да ги предпази от калциране. До това заключение са стигнали учени от Австрия.
Резултатите от изследванията им са публикувани в научното списание Aging-US. Самият фисетин е флаванол с изразени противовъзпалителни свойства. Среща се в много зеленчуци и плодове, като ягодите са с най-високо съдържание.
Експертите са тествали ефектите му върху съдовите гладкомускулни клетки в лабораторни условия, като са наблегнали особено на сценариите, имитиращи патологични състояния. Фисетинът забавя отлагането на калций, като блокира специфичен сигнален път, свързан с ензима DUSP1.
Без този ензим защитният ефект изчезвал, което потвърждава важността на молекулярния механизъм, върху който веществото действа. За пореден път учените с изследванията си доказват, че храненето влияе пряко върху здравето на кръвоносните съдове
Потенциалът на фисетина вече може да бъде отключен в посока превенцията на сериозни сърдечносъдови заболявания – от исхемия до аритмии. А най-хубавото е, че не е нужно да приемаме хапчета за това – достатъчно е просто горските плодове да присъстват по-често на трапезата ни като незаменим подарък от природата за нашето здраве, пише zdrave.to.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.