
ЗАРЕЖДАНЕ...
Този плод има много ползи за сърцето, вижте какви са те | ||||||
| ||||||
Защо авокадото е толкова специално? Авокадото е изключение сред плодовете – вместо да е богато на захари, то съдържа ценни мазнини. Но не какви да е – в него ще откриете мононенаситени и полиненаситени мазнини, които помагат за намаляване на "лошия“ LDL холестерол и повишават "добрия“ HDL. Това е особено важно за предотвратяване на натрупване на плаки по артериите и развитие на атеросклероза. Освен това, авокадото съдържа около 7 грама фибри на половин плод – или почти 25% от дневната препоръчителна доза. А фибрите не само подпомагат храносмилането, но и допринасят за по-добър контрол на кръвната захар и холестерола. Калият – скритият герой Много хора свързват бананите с високо съдържание на калий, но авокадото ги изпреварва. Един средно голям плод съдържа около 975 мг калий – минерал, който регулира кръвното налягане, поддържа електролитния баланс и е особено важен за хора, страдащи от хипертония. Според кардиолога д-р Сара Александър, именно това превръща авокадото в естествен и вкусен начин да поддържаме здравословно кръвно налягане. Антиоксидантен щит за артериите В наситено зелената плът на авокадото се крият мощни антиоксиданти като лутеин, зеаксантин и витамин Е. Те не само защитават клетките от оксидативен стрес и възпаления, но и спомагат за забавяне на втвърдяването на артериите – процес, който често стои в основата на инфаркти и инсулти. Авокадото съдържа също и растителни стероли (като бета-ситостерол), които блокират абсорбирането на холестерол в червата – още една малка, но важна стъпка към здраво сърце. Какво казва науката? Изследванията говорят ясно – мета-анализ на седем клинични проучвания показва, че редовната консумация на авокадо значително намалява нивата на общия и LDL холестерол. Още по-впечатляващи са резултатите от голямо кохортно проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association. Хората, които хапват поне две порции авокадо седмично, имат с 16% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и с 21% по-нисък риск от коронарна болест на сърцето. Как да го включим в менюто си? Не е нужно да сте гурме шеф, за да се възползвате от ползите на авокадото. Ето няколко лесни идеи: - Добавете половин плод към обедната салата. - Намажете го върху пълнозърнест тост вместо масло. - Смесете го в смути за кремообразна текстура. - Използвайте го като база за домашна здравословна майонеза или дип. Цвят, вкус и здраве в едно Според диетолозите, цветът на храната има значение – зелените плодове и зеленчуци като авокадото съдържат фитонутриенти, които подсилват имунната защита и редуцират риска от хронични заболявания. А яркозелената плът на авокадото не само радва окото, но и носи ползи за цялото тяло. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg