Този плод прочиства кръвта от тежки метали и помага за по-добро храносмилане

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
11:11 / 18.04.2024
1292
Този плод прочиства кръвта от тежки метали и помага за по-добро храносмилане.

Sofia24.bg
ще ви разкаже за малки оранжеви плодове, които на външен вид приличат на малки доматчета. Тяхното име е физалис. Любопитно е, че плодовете са частично или изцяло скрити в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението. 

Плодът е сладък и сочен, леко кисел и много освежаващ. Според някои хора вкусът му се сравнява с този на малки сладки доматчета и ананас. 100 грама от плода съдържат около 130 калории. Плодовете на физалиса са изключително полезни, защото са богати на каротин, витамин С, витамин А, минерали,  растителни белтъци, желязо, магнезий, калций, фосфор и соли, фруктоза и плодова киселина, както и криптоксантин.

Чаят или отвара от физалис помага за по-добро храносмилане, а също така и за добрата работа на бъбреците. Този плод е полезен и при настинка, както и при болести на гърлото. Използват се и като силен антиоксидант. Плодовете физалис съдържат желязо, което е полезно за силна кръв. От друга страна, физалисът притежава антисептични свойства, затова прочиства кръвта от тежки метали. Подпомага образуването на червени кръвни телца. 

Този плод има много имена - инка бери (родината му е Перу и още инките са го култивирали), домат в обвивка, мексикански домат, еврейска ягода, цариградско грозде, земна череша, златна боровинка (голдън бери).

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Шокираща сцена на изнасилване в новия филм на Мария Бакалова, къд...
Тази билка лекува стомаха и помага при лечението на кисти
Митко Щерев за най-известната си песен: Намирах я за демоде
Много звезди и много причудливи тоалети на червения килим в Кан
И този известен татко омъжи дъщеря си
Световен лидер продава своя компания за 3,5 милиарда евро


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).