Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този продукт е беден на калории и е сред много малкото естествени източници на силиций
Автор: Цвети Христова 16:37 / 24.01.2024Коментари (0)760
©
Зеленият фасул е мощен доставчик на фибри, белтъчини, флавоноиди, витамини А, С, К, В6 и В9 (фолиева киселина), желязо, калций, манган, калий, целулоза и други важни хранителни вещества. Sofia24.bg ще ви разкаже за този продукт, който е беден на калории, не съдържа холестерол и е сред много малкото естествени източници на силиций. В една чаша суров продукт има само 31 калории, почти никакви мазнини и само 3,6 грама захари. Това прави зеленчука чудесен за хората, които са решили да свалят килограми. 

Редовната му консумация подобрява сърдечното здраве, като намалява нивата на лошия холестерол, а същевременно с това увеличава тези на добрия. Той също така помага за понижаването на кръвното налягане и намалява възпаленията.

Зеленият фасул защитава от анемия и подобрява кръвообращението, благодарение на богатото наличие на желязо в него. Фибрите, които се съдържат в зеления фасул стимулират работата на червата и имат очистващо действие. Зеленият фасул е естествен регулатор на риска от диабет. Редовната консумация на зелен боб не само че не повишава кръвната захар, но и помага за по-успешното й контролиране. 

Той е с нисък гликемичен индекс, което го прави прекрасен за консумация от диабетици. Заради мощния си запас от калций и фосфор, зеленият фасул спомага за здравината и плътността на костната система. Има очистващо действие. Той е препоръчителен и за бременни жени заради съдържанието на фолиева киселина и витамин К в него, които подпомагат правилното развитие на плода.

Хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, не трябва да приемат големи количества храна, съдържаща витамин K, както зеления боб, поради ролята на витамина в съсирването на кръвта. Зеленият фасул може да причини алергични реакции.

Любопитен факт е, че преди няколко века зеленият фасул е бил деликатесна храна, за която са се плащали големи суми пари. При готвенето на зелен фасул трябва да се отрежат връхчетата му. Трябва да бъдат отстранени и конците, ако  има такива.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: