Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Три начина да познаем дали яйцата са пресни
Автор: Екип Varna24.bg 19:41 / 10.04.2023Коментари (0)989
© Varna24.bg
Яйцата са продукт, който може да се намери във всяка кухня и това не е случайно. Те са вкусни, полезни и влизат в състава на многобройни кулинарни рецепти. Съдържат доста протеини и полезни мазнини, засищат за часове, затова се препоръчват на закуска както за здрави, така и за хора с хронични заболявания като например диабет, пише сайтът Bolenzdrav.com. Случва се понякога да забравим, откога са в хладилника и се чудим дали са още годни за употреба. Как да познаем дали са пресни или трябва да бъдат изхвърлени? При другите продукти се вижда отвън, когато се развалят – те променят цвета, консистенцията си, покриват се с мухъл или омекват. При яйцата това не се вижда директно и е трудно да се прецени само по черупката. Има няколко изпитани съвета от експерти, които помагат да се ориентирате.

1. Счупете яйцето в купа – ако белтъкът е воднист вместо стегнат, а жълтъкът е по-скоро плосък, отколкото заоблен нагоре, значи то не е съвсем прясно. Освен това при старите жълтъкът не стои в средата, а се измества към ръба на белтъка.

2. Пуснете яйцето в съд с вода – ако падне на дъното, значи е прясно. По-старите плуват или дори се издигат на повърхността. Все още стават за ядене, но само след добра термична обработка. Ако съвсем е изплувало на повърхността на водата, по-добре го хвърлете. Причината за точността на този тест са въздушните мехурчета вътре в яйцето – с времето обемът им се увеличава. В един момент стават толкова много като обем, че издигат яйцето на повърхността.

3. При сварените яйца не може да приложим трика с пускането във вода. Ще се наложи да обелите и срежете яйцето наполовина. Ако жълтъкът е разположен в центъра и въздушното мехурче е било малко, значи е прясно. При старите яйца жълтъкът се измества към черупката. 

По принцип важи правилото, че яйцата може да се ядат до две седмици след датата на годност, казват от Центъра за защита на потребителите в Германия. Ако правите рецепта, в която се слагат пресни яйца, използвайте само пресни, които са добре измити отвън (заради риска от салмонела). 

И накрая още един трик: Как да познаете дали яйцето е сурово или сварено? Завъртете го като пумпал на твърда повърхност. Свареното се върти лесно, докато прясното се движи по-тромаво и в неправилна траектория.



Още по темата: общо новини по темата: 197
24.03.2024 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
19.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: