Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Трябва ли да се тревожим, ако ръцете ни треперят?
Автор: Екип Varna24.bg 10:30 / 27.10.2023Коментари (0)498
©
Треперенето на ръцете, неволното треперене на ръцете, може да бъде тревожно и смущаващо състояние с широк спектър от възможни причини.

От съществено значение е да се разберат тези основни фактори, за да се диагностицира и управлява правилно треперенето на ръцете.

Ето някои от най-често срещаните причини:

Есенциален тремор: Това е най-разпространената причина за треперене на ръцете, което често се появява по време на специфични задачи или в покой. Обикновено се среща в семействата и може да се влоши с възрастта, пише actualno.cоm.

Болест на Паркинсон: Треперенето на ръцете е класически симптом на болестта на Паркинсон - невродегенеративно заболяване. Тези тремори често се наричат "тремори в покой" и могат да бъдат по-изразени в покой, но могат да се появят и по време на целенасочено движение.

Кофеин и лекарства: Консумацията на прекомерно количество кофеин или някои лекарства, като например лекарства за астма, амфетамини или стабилизатори на настроението, може да доведе до треперене на ръцете. За какво е сигнал треперенето на ръцете?

Алкохолна абстиненция: Внезапното спиране на консумацията на алкохол може да предизвика състояние, известно като тремор от алкохолна абстиненция. Те обикновено се появяват в рамките на няколко дни след спирането на алкохола и могат да варират от леки до тежки.

Хипертиреоидизъм: Свръхактивната щитовидна жлеза може да доведе до различни симптоми, включително треперене на ръцете. Тези тремори често се подобряват при лечение на заболяването на щитовидната жлеза.

Множествена склероза: Това автоимунно заболяване засяга централната нервна система и може да доведе до редица неврологични симптоми, включително треперене на ръцете. Инсулт: Увреждането на мозъка в резултат на инсулт може да причини треперене на ръцете, както и други неврологични дефицити, в зависимост от мястото и тежестта на инсулта.

Ниска кръвна захар (хипогликемия): При хора с диабет ниските нива на кръвната захар могат да доведат до треперене и други неврологични симптоми. Правилното управление на кръвната захар е от решаващо значение за предотвратяването на това.

Отравяне с тежки метали: Излагането на токсични метали като олово или живак може да увреди нервната система и да причини треперене на ръцете.

Треперят ви ръцете - ето какво означава това

Психиатрични състояния: Тревожността, стресът и други емоционални фактори понякога могат да доведат до преходно треперене на ръцете. Тези тремори често са доброкачествени и могат да се подобрят с техники за релаксация и управление на стреса.

Лекарства: Някои лекарства с рецепта, като например някои антидепресанти, могат да доведат до треперене на ръцете като страничен ефект. Внимателната оценка от страна на медицинско лице е от съществено значение за решаването на този проблем. Разбирането на причината за треперенето на ръцете е първата стъпка към ефективното им управление. Медицинските специалисти могат да използват различни диагностични тестове, включително кръвни тестове, образни изследвания и неврологични прегледи, за да установят основната причина.

Възможностите за лечение варират от промени в начина на живот, като например намаляване на приема на кофеин или овладяване на стреса, до медикаменти, физиотерапия или хирургични интервенции, в зависимост от конкретната причина и тежестта на треперенето. Ранното диагностициране и намеса могат значително да подобрят качеството на живот на хората, засегнати от треперене на ръцете. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Санкциите срещу Русия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: