Трябва ли да се тревожим, ако ръцете ни треперят?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:30 / 27.10.2023
503
Треперенето на ръцете, неволното треперене на ръцете, може да бъде тревожно и смущаващо състояние с широк спектър от възможни причини.

От съществено значение е да се разберат тези основни фактори, за да се диагностицира и управлява правилно треперенето на ръцете.

Ето някои от най-често срещаните причини:

Есенциален тремор: Това е най-разпространената причина за треперене на ръцете, което често се появява по време на специфични задачи или в покой. Обикновено се среща в семействата и може да се влоши с възрастта, пише actualno.cоm.

Болест на Паркинсон: Треперенето на ръцете е класически симптом на болестта на Паркинсон - невродегенеративно заболяване. Тези тремори често се наричат "тремори в покой" и могат да бъдат по-изразени в покой, но могат да се появят и по време на целенасочено движение.

Кофеин и лекарства: Консумацията на прекомерно количество кофеин или някои лекарства, като например лекарства за астма, амфетамини или стабилизатори на настроението, може да доведе до треперене на ръцете. За какво е сигнал треперенето на ръцете?

Алкохолна абстиненция: Внезапното спиране на консумацията на алкохол може да предизвика състояние, известно като тремор от алкохолна абстиненция. Те обикновено се появяват в рамките на няколко дни след спирането на алкохола и могат да варират от леки до тежки.

Хипертиреоидизъм: Свръхактивната щитовидна жлеза може да доведе до различни симптоми, включително треперене на ръцете. Тези тремори често се подобряват при лечение на заболяването на щитовидната жлеза.

Множествена склероза: Това автоимунно заболяване засяга централната нервна система и може да доведе до редица неврологични симптоми, включително треперене на ръцете. Инсулт: Увреждането на мозъка в резултат на инсулт може да причини треперене на ръцете, както и други неврологични дефицити, в зависимост от мястото и тежестта на инсулта.

Ниска кръвна захар (хипогликемия): При хора с диабет ниските нива на кръвната захар могат да доведат до треперене и други неврологични симптоми. Правилното управление на кръвната захар е от решаващо значение за предотвратяването на това.

Отравяне с тежки метали: Излагането на токсични метали като олово или живак може да увреди нервната система и да причини треперене на ръцете.

Треперят ви ръцете - ето какво означава това

Психиатрични състояния: Тревожността, стресът и други емоционални фактори понякога могат да доведат до преходно треперене на ръцете. Тези тремори често са доброкачествени и могат да се подобрят с техники за релаксация и управление на стреса.

Лекарства: Някои лекарства с рецепта, като например някои антидепресанти, могат да доведат до треперене на ръцете като страничен ефект. Внимателната оценка от страна на медицинско лице е от съществено значение за решаването на този проблем. Разбирането на причината за треперенето на ръцете е първата стъпка към ефективното им управление. Медицинските специалисти могат да използват различни диагностични тестове, включително кръвни тестове, образни изследвания и неврологични прегледи, за да установят основната причина.

Възможностите за лечение варират от промени в начина на живот, като например намаляване на приема на кофеин или овладяване на стреса, до медикаменти, физиотерапия или хирургични интервенции, в зависимост от конкретната причина и тежестта на треперенето. Ранното диагностициране и намеса могат значително да подобрят качеството на живот на хората, засегнати от треперене на ръцете. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Малката Крисия вече порасна. Стана на 20
Някога тютюнопушенето не е било приемано за вредно
Ново проучване хвърли свелина върху това как влияе средиземноморс...
Младо семейство подарява торти на самотни и нуждаещи се рожденици...
Иво Аръков си стегна багажа, обяви нещо гандиозно
Иконата Клинт Истууд на 94: Импровизирайте, адаптирайте се и прео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).