Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Търсим лидерство на Космоса чрез изкуствен интелект
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 15.01.2024Коментари (0)736
©
Геополитически и геостратегически фактори, както и развитието на изкуствения интелект отново възраждат надпреварата между страните за космическо лидерство. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

"Изкуственият интелект се явява умножител на човешки способности и ускорител на другите технологии, защото дава възможност за подобряване на всички възможности, които ще търсим в Космоса“, допълни тя.

Всяка страна търси космическо присъствие, за да се позиционира като политическа суперсила. "Всеки, който заяви сега такова право, ще може да пътува в Космоса, да добива ресурси от него, което в един момент ще бъде много важно. Нещо, което никой не коментира, е, че бъдещето в оръжейния сектор много зависи от позиционирането на космически оръжия. Едно лазерно космическо оръжие в близка или в по-далечна орбита, дори да не е насочено към Земята или към други обекти, дава огромно предимство. Тогава няма да има значение кой каква сила е на Земята, ако притежава такова оръжие“, коментира футурологът.

Към днешна дата Русия, Китай, САЩ, Индия, Япония и Мексико правят заявки за изпращане на роботизирани малки машини на Луната, които ще извършват различни изследвания, каза още Мариана Тодорова. 

Заявки за това правят дори страни, които не са силно развити в областта на технологиите и изкуствения интелект, защото не искат да изпуснат тази ниша, коментира тя.

В Мексико например държавата ангажира 250 студенти от различни университети в разработката на луноход, който да взима проби от лунната повърхност и да изследва структурата на почвата. Пробите ще дадат яснота и възможност да се прогнозира какви да бъдат инженерните конструкции на сградите на Луната, обясни доц. Тодорова.

Япония също работи по конструирането на робот, наречен "Слим“, който ще изследва други характеристики на лунната повърхност.

НАСА пък работи по създаването на човекоподобен космически робот, наречен "Валкирия“. Той има височина 188 см и тегло 136 кг. "Целта му ще бъде да изпълнява тези задачи, които биха били потенциално опасни за хората“, обясни доц. Тодорова.

The Boring Company на Илън Мъск изгражда система от подземни тунели под Лос Анджелис. "Без той изрично да признава, това е експеримент на Земята, който ще развие и пренесе технологията от тунели на Марс и на Луната. Тази година Мъск каза, че ще реализира проекта, който е нещо като метро за автомобили – те влизат в една капсула и биват придвижвани с огромни съоръжения, които са като метровлакове. Предимството е, че ползваме личния си автомобил, а не сме обикновени пътници. Това е добре калибрирано и със SpaceX, и с останалите му проекти“, смята доц. Мариана Тодорова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: