Тя е бисексуална, ексцентрична, световен талант и милионер

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:58 / 28.03.2024
1457
Стефани Джоан Анджелина Джерманота (на английски: Stefani Joanne Angelina Germanotta), известна със сценичното си име Лейди Гага, е американска певица и автор на песни, актриса, модел, продуцент, активист, филантроп, бизнесдама. Позната е с провокативните си песни и музикални видеа, отличителната си, ексцентрична визия, както и големия брой музикални жанрове, които певицата може да изпълнява.

Започва кариерата си с участия в училищни пиеси и малки концерти в клубове в Ню Йорк. Експериментирала е с почти всички жанрове музика, сред които поп, рок, джаз, кънтри, хевиметъл. Участвала е в редица телевизионни предавания, сериали и филми. Продажбите на албумите ѝ са над 70 милиона в световен мащаб, а тези на синглите ѝ – повече от 300 милиона, което я прави един от най-продаваните музиканти на всички времена.

Сред постиженията ѝ са 11 награди "Грами“, 1 награда "Оскар“, 2 награди "Златен глобус“, няколко рекорда на Гинес, 3 Британски музикални награди, както и отличия от Залата на славата на авторите на песни, Гилдията на модните дизайнери в САЩ и редица организации и комитети, оценяващи актьорско майсторство. Получава признания от "Билборд“, "Форбс“, VH1, "Тайм“ и други. Занимава се и с благотворителна дейност.

Родена е на 28 март 1986 г. в Ню Йорк, в американо-италианско семейство. Майка ѝ се казва Синтия, а баща ѝ – Джо (той е интернет предприемач), също така има и по-малка сестра – Натали. От малка Стефани се увлича по музиката, театъра – свири на пиано от четиригодишна и изучава музикално изкуство от първите си училищни години. Тогава решава да се занимава с музика и пеене.

Още като съвсем малка записва на детския си касетофон свои изпълнения на парчета на Майкъл Джексън и Синди Лоупър, или танцува в прегръдките на баща си под звуците на The Rolling Stones, Queen или The Beatles. 

"Винаги съм обичала да се забавлявам, бях шокираща и превзета още от малка, такава съм и сега. Просто шоуто е в кръвта ми“, признава по-късно Гага.

Завършва частното девическо католическо училище в Ню Йорк "Манастир на Светото сърце“, в което е учила и Парис Хилтън. Когато става на 19, Стефани прави сделка с баща си да напусне семейното жилище и ако до една година не подпише звукозаписен договор, да се върне в колежа. Тя се мести в Долен Истсайд, наема малък апартамент и започва работа на 3 места. 

Създава групата Stefani Germanotta Band и се опитва да пробие чрез изпълнения в различни барове, но скоро групата се разпада. Явява се и на много интервюта, на които ѝ казват, че има страхотен глас, но няма визия. Благодарение на обща позната се запознава с първия си продуцент – Роб Фусари (след като Гага е вече суперзвезда, той я съди за авторските права на някои от песните). 

В началото той е скептично настроен към нея, имайки предвид начина, по който се облича. Тя разказва, че хората от нейния блок мислели, че имат проститутка за съседка. С Фусари почти завършват първия ѝ албум, но нещата не потръгват и само след три месеца Гага е уволнена и изпада в депресия. Видеото към 'Marry the Night' е илюстрация към точно този момент от живота ѝ.

След това сключва договор като текстописец и композитор със Сони. Пише песни за Фърги, Бритни Спиърс, New Kids on the Block, Pussycat Dolls и др. Тогава изпълнителят Acon чува няколко нейни демо записи на песните Money Honey, Beautiful dirty rich и казва на шефа си, че му харесват. Благодарение на това Гага подписва договор с Interscope Records на стойност 800 000 долара, което е доста голяма сума за млад изпълнител, защото дори утвърдени имена рядко получават над 500 000. 

Запознава се с продуцента RedOne, с когото правят някои от най-известните ѝ песни. Така след много работа Лейди Гага пуска първия си сингъл, а именно Just Dance ("Просто танцувай“). След това става международна поп сензация и една от най-успешните изпълнителки на всички времена.

За псевдонима си певицата казва: "Всъщност не се нарекох сама Гага. Продуцентът ми ми каза веднъж, че съм много театрална, когато пея и съм на сцена. Каза ми, че съм много "Ga Ga“, като песента на Queen. И че му напомням на Фреди Меркюри“.

Лейди Гага е третият най-награждаван музикален изпълнител в историята. Тя заема третото място с около 266 награди, между които 11 награди Грами, 13 видео музикални награди, 10 европейски музикални награди, 9 световни музикални награди, 2 статуетки Златен глобус, 1 награда Оскар, 7 музикални награди Билборд и др. Преди нея се нареждат Майкъл Джексън и Уитни Хюстън.

Лейди Гага е избрана да бъде първият музикант, който да пее в космоса. Звездата си сътрудничи с НАСА и "Virgin Galactic“, които имат амбициозната цел да осъществят първия концерт извън пределите на планетата Земя. За нещастие полетът, който трябва да стане факт през 2015 г., е отменен след разбиването на космическия кораб по време на тестов полет. Отново в сътрудничество с НАСА, на официалното представяне на четвъртия албум на звездата, "ARTPOP“, е представена и първата летяща рокля – проектът 'Volantis'. Материалното състояние на Лейди Гага се оценява на над 275 млн. долара.

Лейди Гага открито признава, че е бисексуална.

Виж коментарите (1)

Още по темата (5323):
08.05.2024 Разкриват убиеца в "Есента на демона"
08.05.2024 Помните ли тази адреналинка, ето какво прави тя сега
08.05.2024 Навръх Великден попфолк певица стана майка за втори път
08.05.2024 Нарекоха актриса "егоист", след като роди второто си дете на 51
08.05.2024 Валери Григоров и Мария Бакалова не са се виждали два месеца
08.05.2024 Шеф Ангелов изгони още един от отбора на Златните в Hell’s Kitchen
Още новини от Любопитни новини:
Най-отровната риба в света: Всеки нейн шип има по две отровни жле...
Бричката: Кола, произведена през 2015 г. е възможно да замърсява ...
Валери Славчев от група "Хоризонт": Нека не се неглижира българск...
Тъжна вест от Парка за мечки край Белица: Отиде си 33-годишният Ч...
Защо е трудно да убием муха, дори и с вестник?
Не посягайте към тези храни и коремът ви вече няма да се подува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).