Учени лекуват страха от паяци само за две минути

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:59 / 12.12.2015
697
Холандски учени са способни да излекуват страха от паяци само за две минути, съобщава в. "Дейли мейл".

Специалистите от университета в Амстердам използват бета-блокер за преборването с фобията от паяците. Те установили, че две минути, след като приемат една доза от лекарството пропранолол, участниците в експеримента нямали страх и от най-зловещите тарантули.

Холандските учени провели експерименти с 45 доброволци, страдащи от арахнофобия. На едните било давано плацебо, на другите - от бета-блокера. При съживяването на фобията и приема на лекарството бил наблюдаван много бърз ефект - пълно излекуване на страха.

Екипът на д-р Мерел Кинд установил, че хората са способни да "забравят" фобията си от паяци, след като тя е била активирана по някакъв начин. Но за настъпването на "амнезията", трябва се използва специфично лекарство. В случая става дума за бета-блокера пропранолол, който широко се използва за лечението на болестите на сърцето и високото кръвно налягане. Бета-блокерите са лекарства, които блокират ефектите на стреса върху човешкия организъм.


Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Бони загуби в Hell's kitchen, отмъкнаха й победата в последния мо...
Дори опитен шофьор може да не чуе тревожното дрънкане
Една световна шампионка и бъдеща абитуриентка в рубриката "Промен...
Зрителите се объркаха: Това Hell’s Kitchen ли е или "Ергенът" – г...
Жена: Кристиан едва не уби мен и детето ми
Вижте кой е специалният гост на кинофестивала в Кан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).