Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учените откриха катастрофална слънчева буря - най-голямата на Земята
Автор: Екип Varna24.bg 06:32 / 10.10.2023Коментари (0)912
©
Международен екип от изследователи откри доказателства за най-голямата слънчева буря, идентифицирана някога, чрез изучаване на древни дървесни пръстени. Доказателствата сочат колосален скок в нивата на радиовъглерод отпреди 14 300 години, открит в дървесни пръстени от Френските Алпи.

Катастрофална слънчева буря

Колосалната буря, открита от учените, произхожда от Слънцето и е била толкова мощна, че подобно събитие би било катастрофално със съвременните технологии. Днес слънчева буря от такъв мащаб би причинила огромни разрушения на електрически мрежи и сателитни системи, пише Meteo Balkans.

Фокус на изследването

Изследването е проведено от експерти от Collège de France, CEREGE, IMBE, Aix-Marseille University и University of Leeds.

Древните дървета, проучени за изследването, са открити в ерозираните брегове на река Друзет, близо до Гап, в южните френски Алпи. Тези дървета, категоризирани като субфосили, показват отделни пръстени, които разкриват безпрецедентния скок в нивата на радиовъглерод преди точно 14 300 години.

Създаване на времева линия

"Намирането на такава колекция от запазени дървета беше наистина изключително. Сравнявайки широчините на отделните дървесни пръстени в множеството стволове на дървета, след това внимателно събрахме отделните дървета, за да създадем по-дълга времева линия, използвайки метод, наречен дендрохронология“, обясни съавторът на изследването професор Сесил Мирамонт.

"Това ни позволи да открием безценна информация за минали промени в околната среда и да измерим радиовъглерода за неизследван период на слънчева активност.“

Гигантска слънчева буря

За да потвърди своите констатации, екипът сравни радиовъглеродния пик с измервания на берилий от ледени ядра на Гренландия. Експертите заключиха, че скокът е резултат от гигантска слънчева буря, която е имала силата да изхвърли огромни обеми енергийни частици в земната атмосфера.

Огромни пикове в радиовъглерода

Водещият изследовател, професор Едуард Бард, отбеляза, че радиовъглеродът постоянно се произвежда в горните слоеве на атмосферата поради космическите лъчи.

"Наскоро учените откриха, че екстремни слънчеви събития, включително слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса, също могат да създадат краткотрайни изблици на енергийни частици, които се запазват като огромни пикове в производството на радиовъглерод, възникващи само в рамките на една година“, обясни професор Бард .

Потенциални щети

Такива масивни слънчеви явления биха били катастрофални днес, тъй като биха могли да нарушат нашите телекомуникации, сателити и електрически мрежи, което да доведе до огромни икономически разходи.

"Екстремните слънчеви бури могат да имат огромно въздействие върху Земята. Такива супер бури могат трайно да повредят трансформаторите в нашите електрически мрежи, което да доведе до огромни и широко разпространени прекъсвания на тока, продължаващи месеци“, каза съавторът на изследването Тим Хийтън.

"Те също така могат да доведат до трайна повреда на сателитите, на които всички разчитаме за навигация и телекомуникация, оставяйки ги неизползваеми. Биха създали и сериозни радиационни рискове за астронавтите.

Екстремни слънчеви бури

Интересното е, че това не е първото подобно откритие. Девет екстремни слънчеви бури, известни като събития Мияке, са идентифицирани от последните 15 000 години.

Въпреки това, 14 300-годишната буря се откроява като най-масивната, почти двойно по-голяма от събитията от 993 г. и 774 г. сл. н. е. Въпреки това естеството на тези събития остава неуловимо, до голяма степен поради липсата на пряко инструментално наблюдение.

Разбиране на поведението на Слънцето

"Директните инструментални измервания на слънчевата активност започват едва през 17 век с преброяването на слънчевите петна“, отбелязва професор Бард.

"В днешно време ние също получаваме подробни записи с помощта на наземни обсерватории, космически сонди и сателити. Въпреки това, всички тези краткосрочни инструментални записи са недостатъчни за пълното разбиране на Слънцето.

"Радиовъглеродът, измерен в дървесни пръстени, използван заедно с берилия в ядрата на полярния лед, предоставя най-добрия начин да разберем поведението на Слънцето по-назад в миналото.“

Събитието в Карингтън

Най-голямата пряко наблюдавана слънчева буря е събитието Карингтън от 1859 г. Бурята унищожи телеграфните машини и създаде нощно сияние, толкова ярко, че птиците започнаха да пеят.

Въпреки че събитието Карингтън бе масивно, то бледнее в сравнение с тези древни събития Мияке.

Последици от изследването

Професор Хийтън похвали ролята на радиовъглерода в изучаването на историята на Земята, като подчерта важността на разбирането на нашето минало, за да се подготвим за бъдещи рискове.

"Радиовъглеродът предоставя феноменален начин за изучаване на историята на Земята и реконструиране на критични събития, които е преживяла“, каза професор Хийтън. "Точното разбиране на нашето минало е от съществено значение, ако искаме точно да предвидим бъдещето си и да смекчим потенциалните рискове.“

"Имаме още много да учим. Всяко ново откритие не само помага да се отговори на съществуващи ключови въпроси, но може също така да генерира нови."

Изследването е публикувано в списанието Philosophical Transactions на Кралското общество A Mathematical Physical and Engineering Sciences.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: