Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ужасът на всеки шофьор: Как да разберем, че са ни прецакали с некачествено гориво?
Автор: Екип Varna24.bg 22:47 / 21.06.2022Коментари (0)1101
©
илюстративна снимка
Всички шофьори знаят, че некачественото гориво може да има разрушителен ефект върху превозното средство. В наши дни повечето водачи приемат качественото гориво за даденост. Те просто зареждат автомобила си и продължават напред.

Въпреки контрола, който се осъществява върху големите вериги от бензиностанции, винаги е възможно човек да се сблъскате с проблеми. Да не говорим, че все още има хора, които сипват на автомобилите си гориво от малки и съмнителни обекти, където то се продава на по-ниска цена.

Външен вид и миризма



Понякога, макар и доста рядко, възникват ситуации, при които некачественото гориво може да бъде различено още при визуална проверка. На повърхността му се появява мръсотия, която прилича на каша. Може да се появи и вода, а също така и неприятна миризма. Тогава веднага стана ясно, че това гориво е с лошо качество и то със сигурност ще навреди на автомобила.

Проблеми със стартиране на двигателя



Един от основните фактори, който може да ви покажат, че сте сипали лошо гориво, са трудности при стартирането на превозното средство. Замърсеното или остаряло гориво не осигурява достатъчно мощност за стартиране на двигателя. Затова, ако колата не запали, може да се провери състоянието на бензина. Това обаче може да се дължи и на други фактори като неизправност на свещите или повреда на горивната помпа.

Съскане или други звуци



Друг признак за зареждане с лошо гориво е съскането или други подобни звуци, които се чуват при празен ход или дори по време на движение. Работата е там, че некачественият бензин не може да изгаря равномерно, а това е проблем за двигателя. Именно в такива случай си появяват и странни шумове, които преди това са отсъствали. 

Лошото обаче е, че тези звуци не са 100-процентов индикатор за подобен проблемът, тъй като могат да се дължат и на друга неизправност – например, че горивният филтър се нуждае от смяна.

Двигателят гасне по време на движение



Ако превозното средство спре по време на движение, това също може да се дължи на замърсено гориво, тъй като двигателя не го изгаря равномерно. Този проблем е много рядък, но все пак не може да бъде изключен. Явлението се проявява особено при движение нагоре.

Лоша реакция при подаване на газ



Някои шофьори отбелязват, че при зареждане с нискокачествено гориво автомобилът им започва да реагира по различен начин на подаването на газ. Например, ускорението може да започне само няколко секунди след натискане на педала. Тук може да се усети детонация, която е свързана с ниско октаново число.

Самостоятелно ускорение или спиране



Бензинът с лошо качество може да стане причина за аномални колебания на темпото на движение. Това са внезапни намалявания на скоростта или ускорения, без да се променя начина на използване на педалите. Подобно нещо не само се отразява негативно върху задвижващата система на автомобила, но и може да бъде опасно за шофьора и пътниците, тъй като рязко спиране или увеличение на скоростта създава предпоставки за причиняване на инцидент на пътя.

Повишен разход на гориво

Ако е сипано лошо гориво, натоварването върху задвижващия агрегат е по-голямо, за да може той да генерира пълната си мощност. И това няма как да не се отрази на разхода на гориво. Само повишеният разход на гориво обаче не трябва да се разглежда като сигурен признак за лоша употреба на гориво. Но пък ако този симптом е комбиниран с някой от вече изброените, е по-добре да смените бензиностанцията, предаде "Аутомедия".



Още по темата: общо новини по темата: 516
22.03.2024 »
11.03.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
20.02.2024 »
18.02.2024 »
предишна страница [ 1/86 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: