Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
В Египет откриха първия изцяло запазен зодиак
Автор: Екип Varna24.bg 16:10 / 20.03.2023Коментари (0)1170
Египетско-германска експедиция откри първия изцяло запазен зодиак на тавана на храма в град Есна, който се намира на западния бряг на река Нил, на 55 километра южно от Луксор, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата. Цветните релефи са грейнали след петгодишна реставрационна работа, при която е отстранен пласт от прах и замърсявания.

Релефът съдържа дванадесетте зодиакални знака и планетите Юпитер, Сатурн и Марс. Изобразени са божества, животни и същества с магична сила като змия с глава на овен и птица с глава на крокодил. 

“За първи път виждаме тези надписи и релефи в храма в Есна," казва д-р Хишам ел Лейти, който ръководи реставрационния проект от египетска страна. По думите му такова откритие не присъства в публикациите на френския египтолог Серж Сонерон, който документира релефите в храма през 1963 и 1975 година. 

Зодиакът е част от астрономията на Древен Вавилон, която най-вероятно е била донесена от гърците, управлявали Египет през последните три столетия пр. н. е., посочва ръководителят на екипа от Университета в Тюбинген, Германия, Кристиан Лайц. 

Въпреки популярността на зодиака още в далечното минало, изображението му е рядкост в древноегипетските храмове, разказва БТА. 

Освен този в Есна, са известни само двата зодиака в храма в Дендера (Дандара), като единият от тях е изнесен от Египет и се намира в Лувъра в Париж. 

Храмът в Есна, посветен на бога на плодородието Хнум, датира от римския период. Изграждането му започва при император Клавдий, който управлява от 41 до 54 година, а украсата му е завършена по времето на Деций Траян, който заема престола от 249 до 251 година. 

През 19-и и 20-и век местността около храма се застроява и заселва, като древната сграда дори е използвана като склад за памук. Проектът за реставрацията му започва през 2018 година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лоша инфраструктура във Варна
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: