Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
В ГХГ френска музика и поезия ще се сплетат в един спектакъл за ценители
Автор: Екип Varna24.bg 16:46 / 17.04.2019Коментари (0)1190
©
Рецитал с равностойно участие на музика и слово - изключителна рядкост в последните десетилетия – ще провокира вниманието на познавачите в програмата на Европейския музикален фестивал на 24 април в най-подходящото място във Варна – Градската художествена галерия. Музикално-поетичният спектакъл "Приказки от изгубения град“ съединява творческата енергия на две ярки артистични натури - пианистката Мария Мартинова и актрисата Теодора Духовникова. С емблематични творби на френския импресионизъм и символизъм, тандемът Мартинова – Духовникова ще поведе публиката на едно енигматично пътешествие през дебрите на човешката душа. "Спектакълът "Приказки от изгубения град“ представя музиката на Дебюси и Равел и поезията на Верлен, Бодлер и Бертран. Това е едно поетично завръщане към "вътрешния храм", който понякога изоставяме, и в който изпитваме нуждата отново да влезем“ – споделя директорът на фестивала Мария Кондова.

"Този проект е много различен от всичко, което съм правила досега – признава самата Мария Мартинова. – Много личен и много символичен за мен. Защото аз се връщам към солово камерно свирене след над 12 години, посветени на капризите на малки и големи его-та, с които камерната музика ме събра през годините. Не съжалявам, исках да направя всичко, което направих, доволна съм от себе си. Но сега на българската публика ще поднеса един много по-мисловен проект, в който се конфронтирам с моите вътрешни демони, с моите страхове и самоти. Самотата вече не ме плаши, напротив, търся я, почва много да ми харесва дори. Програмата е много лична, събирала съм я дълго и сега съм готова да я изсвиря. След последния ми проект със Сирил Герак, с който гостувах и в България, поезията много ме вълнува, лудо влюбена съм в поезията и в театъра. Затова и много активно участвах в преводите – разбира се, включихме преводи на Кирил Кадийски и Георги Михайлов, но почти половината са на Нели Чалъкова – направени специално за нашия проект. Ще ви поднесем една интелектуална програма, предназначена за ценители.“

Пианистката Мария Mартиновa е възпитаник на Музикалното училище във Варна и на Националната музикална академия в класа на проф. Стела Димитрова. Обучението си продължава в Juilliard School в Ню Йорк, където е приета като лауреат на престижната стипендия на името на Владимир Хоровиц. Получава магистърска степен от Кралската Академия по музика в Лондон. Работи с такива знаменити артисти и педагози като Алексис Вайсенберг, Александър Торадзе, Джоузеф Калихщайн, Хеймиш Милн, Мария Курчио, Питър Фойхтвангер, Феликс Галимир, Самюел Сандърс. Многократен лауреат на конкурси, Мартинова свири в едни от най-престижните зали в цял свят. Дързък артист и многостранен музикант, тя се е утвърдила и като едно от най-горещите имена на международната сцена на съвременното танго, като основател на "Тангуарда“ – топ ансамбъла в този жанр в Европа. Нейната дискография включва записи за EMI Virgin Records, Delphian Records и LP Classics, където тя е представена не само като изпълнител, но също така и като продуцент. Мария е прекосила граници между държави и жанрове, винаги следвайки своето артистично кредо. Дълбоко вдъхновена от театъра и танца, тя е силно движена от вътрешната си нужда да разказва истории на публиката.

Теодора Духовникова завършва класическата гимназия "Константин-Кирил Философ“ в София, след което и актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класа на проф. Снежина Танковска. От десет години е част от трупата на Народния театър "Иван Вазов“, където играе в постановките на едни от най-изявените български режисьори като Александър Морфов, Явор Гърдев, Маргарита Младенова и други. Изявява се и на сцените на "Театър 199“ и "Сълза и смях“. Играе в много български филми и сериали – "Вездесъщият“, "Дъвка за балончета“, "Събирач на трупове“, "Дървото на живота“, "Под прикритие“, "Откраднат живот“, "Дяволското гърло“ и др. Номинирана е и е печелила най-престижните театрални награди у нас – "Икар“ и "Аскеер“. През 2017 г. е отличена със "Златна роза“ на кинофестивала във Варна за най-добра женска роля като Ана във филма "Въздесъщият“. Награждавана е с приза Жена на годината през 2012 и 2018 в категория Актриси.

Билетите за спектакъла на 24 април са по 25 и 30 лв. Можете да ги закупите от Касата на Фестивалния комплекс и онлайн.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: