В Италия от чешмите тече вино за радост на италианците и туристите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:41 / 25.11.2021
656
В едно малко италианско градче, на изток от Рим, има чешма от която тече вино. Чешмичката, която всеки уважаващ себе си турист трябва да посети, се намира в Ортона, Абруцо.

24-часова и напълно безплатна чешма, от която тече вино.  Тя е създадена от местна винарна и организация с нестопанска цел, която поддържа "Пътят на св. Тома“ – 225-километрово преклонение от Рим до Ортона, където са поставени останките на св. Тома – един от Апостолите. 

От винарната предупреждават обаче, че чешмата не е направена за "пияниците“ и чрез нея не търсят евтина реклама. Всъщност от лозята в района се прави вино още от VI век пр.Хр., така че виното им е достатъчно известно. 

"Винената чешма е нашето "Добре дошли“. Винената чешма е поезия.“ По този начин е описана чешмата от екипа на винарната.

Идеята хрумва на създателите от подобна винена чешма в Испания, поставена по пътя за преклонение пред мощите на св. Сантяго. 

Такава чешма не се прави и за първи път в Италия, но ще е първата, която е напълно безплатна и достъпна 24 часа в денонощието.

Има и още една любопитна новина от Италия. Преди една година в Модена от крановете на чешмите потече вино. Една сбъдната мечта за всички италианци.  Това наистина се случи в Модена. Не вода, не и ръжда, която понякога може да се случи да видите в мивката, а просто вино. 

Това се случи поради повреда в силозите на винарната, с отражение върху водопроводната мрежа на махалата на община Кастелветро нел Моденезе. Виното се озовава в акведукта и пристигна в къщите в непосредствена близост до избата, благодарение на по-високото налягане от това на водата.

Като оставим лесните иронии, как беше възможно? От община Кастелвѐтро ди Мо̀дена  обясниха: "Неизправността вече е отстранена и няма повече проблеми с въпросната мрежа, уверяваме, че става дума за загуба на хранителна течност (вино), която не е вредна за организма и без рискове. хигиенни и санитарни".

Веднага се появи видеоклипове, а някои от хората дори започнаха да бутилират виното, което течеше чешмите..

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите", което носи им...
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
Надежда от "Ергенът" с доста провокативни снимки
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Авиокомпания предлага по-атрактивни цени на билетите за почитател...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).